România, o forță în Europa: acest tip de activitate ne plasează deasupra Germaniei, Finlandei sau a Olandei

de: Iulia Kelt
26 05. 2023

În ciuda amenințărilor constante la care sunt supuse albinele din întreaga lume, se pare că, în România, situația stă încă destul de bine, dacă nu chiar ideal.

Potrivit unui raport din anul 2020, în fermele din Uniunea Europeană există mai bine de 8 milioane de stupi, ceea ce înseamnă, în definitiv, o creștere cu peste 1 milion, comparat cu raportul anterior, informează Eurostat, potrivit Euronews, citat de Rador.

Interesant este că la numărătoare nu au intrat decât stupii existenți în ferme, excluzându-i pe cei din gospodării și stupinele individuale, ceea ce înseamnă că, în realitate, există speranța de și mai bine.

De menționat, însă, că țări precum Germania, nu consideră stupii ca făcând parte din ferme și, pe cale de consecință, au raportat zero la ultima numărătoare.

Albinele reprezintă o afacere de succes în Europa, iar România este o forță pe continent

Conform a ceea ce se știe, afacerile cu albine aduc, anual, 22 de miliarde de euro industriei agricole europene.

Totuși, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, de vreme ce, în continuare, mai bine de 10% din speciile de albine și fluturi rămân sub amenințare, fiind în pericol de extincție.

O revizuire a Inițiativei Polenizatorilor a UE din 2018 țintește să rezolve problema, mai exact să inverseze acest declin.

Vestea bună, pentru români, este că țara noastră are 1,5 milioane de stupi, fiind, în continuare, pe primul loc în Europa, din acest punct de vedere.

Italia și Grecia stau și ele destul de bine, având câte un milion de stupi în ferme în 2020, urmate de Spania, Bulgaria și Portugalia.

Așa cum menționam anterior, Belgia, Germania, Irlanda, Olanda, Finlanda și Suedia nu au un număr semnificativ de stupi în ferme, așadar nu au intrat neaparat la acest calcul.

Totuși, privind în viitor, putem observa o tendință ascendentă, în ceea ce privește numărul de stupi de albine de pe continentul nostru, ceea ce nu are cum să fie altceva decât o veste excelentă, din toate punctele de vedere.