Reacția Rusiei după vizita lui Jens Stoltenberg la Kiev. Dmitri Peskov, avertisment. „Pericol grav”

de: Ana Anițoiu
20 04. 2023

Rusia a reacționat după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o vizită, joi, la Kiev. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lansat un avertisment în urma acestui eveniment.

Reacția Rusiei la vizita lui Stoltenberg la Kiev

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că unul dintre cele mai importante obiective ale Rusiei în conflictul din Ucraina este acela de a împiedica această țară să adere la NATO.

„Aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta un pericol grav și semnificativ pentru țara noastră, pentru securitatea țării noastre”, a declarat Dmitri Peskov.

Jens Stoltenberg, vizită la Kiev

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mers joi la Kiev în prima sa vizită după ce liderul rus Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Prin această vizită, oficialul a subliniat sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru Ucraina, care se pregăteşte de lansarea unei contraofensive.

Jens Stoltenberg a depus o coroană de flori în memoria soldaţilor ucraineni căzuţi pe câmpul de luptă în estul ţării. Oficialul a trecut în revistă captura de vehicule blindate ruseşti din Piaţa Sfântul Mihail din centrul Kievului.

După ce le-a adus un omagiu soldaţilor ucraineni, secretarul general al NATO s-ar fi urcat într-o maşină şi ar fi plecat, conform unui fotoreporter Reuters.

Ucraina a cerut oficial aderarea la NATO în luna septembrie a anului trecut, după ce Rusia a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parţial. Kievul speră să obţină o foaie de parcurs de la liderii aliaţi la summitul de la Vilnius, ce este programat să aibă loc în luna iulie.

După ce a rezistat ofensivei ruse în timpul iernii și al primăverii, care nu a făcut decât mici progrese în est, Ucraina speră ca în următoarele săptămâni sau luni să recupereze terenurile din sud şi est printr-o contraofensivă.