24 feb. 2023 | 14:26

Răsturnare de situație în dosarul Revoluției din 1989. Ion Iliescu scapă de una dintre acuzații. CAB preia dosarul

ULTIMA ORĂ
Răsturnare de situație în dosarul Revoluției din 1989. Ion Iliescu scapă de una dintre acuzații. CAB preia dosarul

Procurorii militari, care au întocmit rechizitoriul în dosarul Revoluţiei din 1989, susţin că Ion Iliescu şi apropiaţii săi, care au preluat conducerea statului la 22 decembrie 1989, au comis un act de trădare prin solicitarea unui ajutor militar din partea URSS. Avocatul Adrian Cuculis, cel care apără o parte dintre victimele din acest dosar, a spus că Înalta Curte de Casație și Justiție își va declina competența deoarece fostul președinte al României nu mai este acuzat de „înaltă trădare”, ci pentru „crime împotriva umanității”. În ultimele evoluții privind dosarul, Înalta Curte de Casație și Justiție a declinat competența către Curtea de Apel București.

ÎCCJ își declină competența în dosarul Revoluției

Update 24 februarie, 2023: Înalta Curte de Casația și Justiție își declină competența către Curtea de Apel București în Dosarul Revoluției din decembrie 1989.

 „Având în vedere interesul public manifestat față de dosarul nr.1687/1/2022/a1, cunoscut sub denumirea „Dosarul Revoluției”, aducem la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin încheierea de ședință pronunțată în camera de consiliu, la data de 24 februarie 2023, ora 13.30, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Secției Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea către Curtea de Apel Bucureşti a cauzei în care a fost sesizată cu Rechizitoriul nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția Parchetelor Militare.

Ion Iliescu nu mai este acuzat de „înaltă trădare” în dosarul Revoluţiei din 1989

Astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) este primul termen din noul Dosar al Revoluției, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt acuzați de crime împotriva umanității. Cei trei au fost citați alături de alte peste 2.000 de părți vătămate în perioada 22-31 decembrie 1989.

Anunț făcut de avocatul Adrian Cuculis

Judecătorii ÎCCJ își declină competența din cauza faptului că, la momentul comiterii faptelor, Ion Iliescu nu era președintele României. Ca urmare a acestei situații, Dosarul Revoluției va fi judecat la Curtea de Apel București.

„Rasturnare de situatie in dosarul Revolutiei. ICCJ a invocat din oficiu necompetenta instantei avand in vedere ca Ion Iliescu nu mai este cercetat pentru inalta tradare ci doar pentru crime impotriva umanitatii. Rechizitoriul neclar si bajbaiala judiciara vor duce cel mai sigur catre o declinare de competenta si evident alte termene lungi.

Ca o nota personala, simplul fapt de a muta de la o instanta la alta dosarul revolutiei din punct de vedere al volumului imenes , este o operatiune dificila. PS- o parte dintre cei pe care i-am reprezentat deja au decedat si actualmente familiile lor sunt in proces.”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Ce au stabilit procurorii militari

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii militari, fostul președinte Ion Iliescu este acuzat că ar fi indus în eroare opinia publică prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate, fapte ce au amplificat psihoza generalizată a terorismului, în perioada 22-30 decembrie 1989. Magistrații români acuză că faptele acestuia ar fi generat o stare de pericol iminent și grav pentru populația civilă.