Orașele din România cu cele mai ieftine alimente. Piețele agroalimentare de unde poți cumpăra mâncare cu cei mai puțini bani

de: Ana Anițoiu
25 07. 2023

Orașele din România cu cele mai ieftine alimente în piețele agroalimentare au fost stabilite în cadrul unei analize ce a fost făcută pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS). Același coș de cumpărături este considerabil mai scump în alte localități.

Orașele din țară cu cele mai ieftine alimente

Un coș de cumpărături în care INS a introdus cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, spanac, morcovi, mere, lapte dulce, brânză din lapte de oaie, ouă de găină și miere de albine este cu 3,4% mai scump față de cât costa în luna aprilie.

Cele mai ieftine piețe sunt cele din orașele: Iași, cu un total de plată de 111,89 lei pentru coșul de cumpărături menționat; Slobozia, cu 117,25 lei; și Piatra Neamț, cu 123 de lei.

Orașele din România în care mâncarea este cea mai scumpă

Conform datelor INS, cea mai scumpă piață în luna mai era în Deva, unde coșul de cumpărături menționat a ajuns la 146,8 lei. În clasament Cluj Napoca, unde locuitorii plătesc, în medie, 143,5 lei pe un astfel de coș de cumpărături din piață.

”Podiumul” este completat de Baia Mare, unde prețul total al acestui coș de cumpărături ajunge la 141,4 lei. Piețele din București se numără și ele printre cele mai scumpe. Costul coșului din care au fost scoase laptele (un litru) și ouăle (o bucată) din cauza datelor indisponibile ajunge până la 141,46 lei. Cu un an în urmă, același coș cumpărat din piețele Capitalei costa, în medie, 119 lei.

Spre deosebire de anul acesta, când pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe agroalimentare din țară este Deva, anul trecut, orașul care se afla pe locul I în clasament era Pitești.

Prețurile laptelui în piețele agroalimentare din țară

Cu prețuri între 4 lei și 7,5 lei în luna aprilie, mult mai mici decât cele din marile lanțuri de magazine unde litrul costa în general peste 7 lei, laptele vândut în piețele agroalimentare din țară a rămas în mai, în medie, cam la același cost ca în luna anterioară.

Totuși, prețul laptelui a scăzut în Brăila, cu 4,7%, până la 5,75 lei, în medie, în Buzău (1,79%, până la 6,88 lei litrul), Iași (4,5% până la 5,5 lei litrul), Ploiești (10,75 până la 6,25 lei litrul), Satu Mare (– 8,11%, până la 4,24 leei litrul), Timișoara ( -5%, până la 4,75 d elei litrul).

Pe de altă parte, s-a scumpit în Arad, cu 4,17%, până la 6,25 lei litrul, în Baia Mare cu 9%, până la 6 lei litrul, Slatina, cu 7,41%, până la 7,25 de lei litrul, Târgoviște, cu 20%, până la 6 lei litrul, Târgu Mureș cu 12,5%, până la 4,5 lei litrul.

Astfel, cel mai ieftin lapte se vindea în luna mai în piețele din Reșița, cu 4 lei, neschimbat față de luna aprilie, iar cel mai scump în piețele din Tulcea și Giurgiu, cu 7,5 lei, neschimbat față de aprilie.

Începând cu luna mai, marii retaileri și 18 procesatori din industria laptelui au aplicat un acord voluntar referitor la reducerea cu cel puțin 20% a prețului la laptele de vacă de 1,5% și 3,5% grăsime, de proveniență autohtonă, care costa în aprilie peste 7 lei.

Prin urmare, în luna mai, prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, prețul la raft a înregistrat reduceri cu 20,54%.