14 sept. 2023 | 10:20

Omul care a prezis majoritatea evenimentelor actuale vine cu o nouă profeție. ”Transformarea” prin care va trece omenirea înainte de 2030

ȘTIINȚĂ
Omul care a prezis majoritatea evenimentelor actuale vine cu o nouă profeție. ”Transformarea” prin care va trece omenirea înainte de 2030

Într-o perioadă de incertitudine economică, în care tot mai mulți analiști previzionează o nouă criză globală alimentată de inflație, scumpiri și scăderea puterii de cumpărare, oamenii încearcă să obțină cât mai multe informații vizavi de ce urmează să se întâmple în viitor.

În urmă cu aproximativ două decenii, Ray Kurzweil a reușit să prezică toate evenimentele care au loc în prezent. De această dată, informaticianul vine cu o nouă profeție care ar trebui să aibă loc în jurul anului 2030.

Informaticianul și futuristul Ray Kurzweil a stabilit o cronologie specifică pentru momentul în care umanitatea va ajunge la nemurire, iar inteligența artificială va atinge singularitatea tehnologică. Vestea bună constă în faptul că, dacă aceste previziuni se dovedesc a fi adevărate, va trebui să așteptăm doar șapte ani pentru a descoperi elixirul vieții.

Kurzweil are un istoric impresionant de predicții despre tehnologie, prezicând corect în 1990 că un computer va învinge campionii mondiali umani la șah până în anul 2000, dezvoltarea computerelor portabile și a smartphone-urilor, trecerea la mai multă tehnologie fără fir și prevăzând explozia internetului în întreaga lume.

În 2010, el și-a revizuit chiar propriile predicții făcute în urmă cu două decenii pentru a vedea cum se descurcă. Mai exact, el susține că dintre cele 147 de predicții pe care le-a făcut în 1990 cu privire la anii care au precedat 2010, 115 s-au dovedit a fi „în întregime corecte”, în timp ce alte 12 au fost în esență corecte și doar 3 au fost complet greșite.

Bineînțeles, a mai și greșit, prezicând că mașinile cu conducere autonomă vor fi utilizate până în 2009. Astfel că, în timp ce pretențiile de nemurire sunt îndrăznețe și, probabil, greșite, ele nu ar trebui respinse în totalitate. Kurzweil a făcut predicții îndrăznețe ca aceasta în urmă cu ceva timp, apropiindu-se remarcabil de datele pe care le-a stabilit inițial.

„2029 este data consecventă pe care am prezis-o pentru când o inteligență artificială va trece un test Turing valid și, prin urmare, va atinge niveluri umane de inteligență. Am stabilit data 2045 pentru „Singularitate”, care este momentul în care noi ne vom multiplica inteligența eficientă de un miliard de ori prin fuziunea cu inteligența pe care am creat-o”, a spus Kurzweil pentru Futurism în 2017.

Ray Kurzweil

Ray Kurzweil

Informaticianul care vine cu o nouă profeție despre nemurire

În ceea ce privește nemurirea, Kurzweil consideră că până în anul 2030, vom putea „ avansa speranța de viață umană” cu „mai mult de un an în fiecare an”. În aproximativ 15 ani, e posibil să vedem nanoboții curgând prin fluxul nostru sanguin, făcând reparații și conectându-ne creierul la cloud. Când se va întâmpla acest lucru, vom putea trimite videoclipuri direct din creierul nostru, dar și să ne facem copii de rezervă – un fel de backup al creierului nostru.

Pentru Kurzweil, singularitatea nu este ceva de temut, ci ceva care îi va îmbunătăți pe oameni, făcându-ne, în cele din urmă, „asemeni lui Dumnezeu”.

„Vom fi mai amuzanți. Vom fi mai sexy. Vom fi mai buni în exprimarea sentimentelor de iubire. Dacă vreau să accesez 10.000 de computere timp de două secunde, pot face asta fără fir și puterea de calcul va fi înmulțită în cloud de zece mii de ori. Asta vom face cu neocortexul nostru”, a spus el în 2015.

Nanoboții au fost folosiți pentru a livra încărcături de medicamente în tumorile cerebrale, dar fără progrese semnificative în următorii câțiva ani. Astfel, este dificil de văzut cum am putea ajunge la acel punct în doar șapte ani. Interfețele creier-calculator au avansat semnificativ, pacienții paralizați reușind să scrie propoziții folosind mintea și maimuțele capabile să joace Pong.

Cu toate acestea, suntem departe de viitor, așa cum este descris de Kurzweil, interacțiunile om-AI având loc în mare parte pe modul clasic. Numai timpul va spune dacă are dreptate, potrivit popularmechanics.com.