21 mart. 2023 | 10:06

Obligatoriu în toată România, amenzi de până la 1160 de lei pentru șoferii care neglijează acest detaliu

ACTUALITATE
Obligatoriu în toată România, amenzi de până la 1160 de lei pentru șoferii care neglijează acest detaliu

Șoferii din România, pe lângă Codul Rutier, trebuie să aibă în vedere o serie de particularități legislative care se lasă cu amenzi usturătoare, iar un moment de neatenție este suficient pentru a ajunge la sancțiuni de până la 1200 de lei și puncte de amendă.

Puține lucruri sunt mai importante decât să pleci la drum cu autoturismul fără talon auto. Nici măcar nu contează dacă l-ai uitat acasă, l-ai pierdut sau ți-a fost furat. Amenzile pentru această manifestare de inconștiență în raport cu Codul Rutier se reflectă într-o amendă între 870 de lei și 1160 de lei, la care se adaugă 6-8 puncte de amendă. Ca o notă de subsol, dacă nu știai, în momentul în care ai strâns 15 puncte de amendă, rămâi fără permis de conducere pentru 30 de zile.

Certificatul de înmatriculare, talonul auto, se lasă cu amenzi usturătoare

După cum se menționează în OUG 195/2002, documentul legislativ prin care se reglementează circulația pe drumurile publice, „participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevăzute de lege”.

Dacă nu ai talon la mașină, mai bine o lași în parcare până când rezolvi problema cu certificatul de înmatriculare. În acest scop, dacă l-ai pierdut sau ți-a fost furat, următor pas este să te adresezei Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Vizavi de documentele care sunt necesare, lista este următoarea:

  • cererea specifică pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt sau pierdere;
  • declarația solicitantului din care să rezulte furtul sau pierderea;
  • cartea de identitate a vehiculului, în original și copie;
  • actul de identitate al solicitantului, original și copie;
  • dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele