Obiceiul de a întârzia are o explicație științifică. Motivul pentru care unele persoane nu pot ajunge la timp niciodată
Obiceiul de a întârzia are o explicație științifică. Motivul pentru care unele persoane nu pot ajunge la timp niciodată a fost dezvăluit de specialiști. Acestea ar suferi de o afecțiune mai puțin cunoscută.
Explicația științifică din spatele obiceiului de a întârzia
Psihologul Robert Common a explicat că cei care nu ajung niciodată la timp acolo unde ar trebui să se prezinte ar putea suferi de afecțiunea mai puțin cunoscută denumită ”orbire a timpului”. Cei care o au nu pot estima cât ar dura rezolvarea unei sarcini sau parcurgerea unui drum.
Prin urmare, aceste persoane se pot trezi adesea alergând după autobuz și nereușind să respecte termenele limită sau pot fi surprinse că le-a luat de două ori mai mult să rezolve o sarcină decât se așteptau.
Altfel, acestea se pot trezi că ajung cu trei ore înainte de ora la care ar fi trebuit să se prezinte undeva. Fenomenul nu este definit ca fiind o afecțiune medicală propriu-zisă, dar medicii îl folosesc ca un mod de a vorbi despre conceptul de pierdere a noțiunii timpului.
De asemenea, specialiștii au explicat că ”orbirea timpului” este un simptom comun al tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Totuși, oricine poate experimenta această afecțiune, chiar fără să aibă ADHD.
Ce poate provoca ”orbirea timpului” și care sunt simptomele comune
Orbirea timpului poate fi cauzată de traume din copilăria timpurie, conform unui alt specialist, Sue Smith, psihoterapeut și purtător de cuvânt al Consiliului britanic pentru psihoterapie (UKCP).
Simptomele comune ale orbirii timpului includ: pierderea regulată a noțiunii timpului; incapacitatea de a respecta întâlnirile sau de a respecta programul; nerespectarea repetată a termenelor limită; visarea cu ochii deschiși; și sentimentul de a fi absorbit de o sarcină sau ca și cum nimic altceva nu ar mai conta.
Lista continuă cu: lipsa capacității de a face altceva decât sarcina curentă; promisiuni exagerate față de ceea ce poți livra în mod rezonabil; sentimentul de a fi blocat în prezent; și respectiv amânarea sarcinilor.
”Simptomele pot varia de la o absorbție totală într-o activitate, până la opusul polar, de distragere totală a atenției, de exemplu, începerea a cinci locuri de muncă în același timp și copleșirea haosului”, a explicat Sue Smith, conform Daily Mail.
Experții au explicat că există mai multe modalități prin care pot fi gestionate simptomele acestei afecțiuni. De exemplu, cei care se confruntă cu ”orbirea timpului” își pot face o hartă a vieții de zi cu zi și pot folosi cronometre și alarme pentru a-și reaminti ce au de făcut.
O altă modalitate de combatere a acestei afecțiuni este practicarea unor exerciții de atenție. În plus, ar putea fi de folos apelarea la ajutorul familiei și prietenilor.