Nu mai acordați bătrânilor locul în mijloacele de transport. Profesor la Oxford: „Gândiți-vă de două ori înainte”

Nu mai acordați bătrânilor locul în mijloacele de transport. Profesor la Oxford: „Gândiți-vă de două ori înainte”

Poate credeți că a oferi locul dumneavoastră unei persoane în vârstă în mijloacele de transport în comun este un gest de considerație, dar experții au arătat că acest lucru ar putea, de fapt, să le afecteze sănătatea pe măsură ce îmbătrânesc.

De fapt, persoanele în vârstă ar trebui să fie încurajate să stea în picioare și descurajate să se relaxeze pentru a se menține în formă, susține un profesor de la Oxford.

„Statul în picioare este un exercițiu excelent pentru ei”

Sir Muir Gray, consilier clinic al Public Health England, a spus că persoanele în vârstă ar trebui să încerce să meargă pe jos timp de zece minute pe zi, iar rudele ar trebui să le încurajeze să urce pe scări în loc să folosească liftul.

„Trebuie să încurajăm activitatea pe măsură ce îmbătrânim – nu să le spunem oamenilor să se odihnească”, a declarat acesta pentru The Sun. „Nu cumpărați un ascensor de scări pentru părinții dumneavoastră îmbătrâniți, puneți o a doua balustradă.

„Și gândiți-vă de două ori înainte de a renunța la locul dumneavoastră în autobuz sau în tren pentru o persoană în vârstă. Statul în picioare este un exercițiu excelent pentru ei”.

Un efort concertat pentru a încuraja persoanele în vârstă să se mențină active poate să le ajute să trăiască mai independent și să reducă nevoia de asistență socială, susțin alți experți într-un nou raport publicat în The British Medical Journal.

Scarlett McNally, chirurg ortoped la Eastbourne District General Hospital, spune că „exercițiile fizice pot inversa declinul și pot menține o persoană deasupra pragului pentru a avea nevoie de îngrijire sporită”.

În articolul din BMJ, experții în sănătate susțin că efectele îmbătrânirii sunt adesea confundate cu pierderea condiției fizice – și că, de fapt, pierderea condiției fizice este cea care crește riscul de a avea nevoie de asistență socială.

De fapt, dovezile arată că persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă „își pot crește nivelul de fitness până la cel al unei persoane medii cu un deceniu mai tinere prin exerciții fizice regulate”.

Mai mult, studiile au arătat, de asemenea, că menținerea în formă poate îmbunătăți capacitatea cognitivă și reduce riscul de demență.

„Poate face diferența crucială între a trăi bine sau a fi dependent de asistență”

Atitudinea predominantă conform căreia exercițiile fizice sunt pentru tineri, în timp ce persoanele în vârstă ar trebui încurajate să se relaxeze „trebuie să fie contestată”, scriu ei.

„S-a demonstrat că sălile de sport, grupurile de mers pe jos, grădinăritul, cluburile de gătit și voluntariatul îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea persoanelor de toate vârstele cu afecțiuni de lungă durată”.

Experții spun că exercițiile fizice și menținerea activă trebuie să fie mai accesibile pentru persoanele în vârstă.

În loc să zacă în paturi de spital ori de câte ori sunt bolnavi, autorii solicită să se pună mai mult accent pe reabilitare și sprijin.

„Avem nevoie ca indivizii să înțeleagă rolul lor în reducerea cererii de asistență socială prin faptul că sunt activi”, scriu ei. „Decalajul dintre cel mai bun nivel posibil de abilitate și abilitatea reală poate fi redus la orice vârstă, indiferent de câte afecțiuni de lungă durată ar putea avea persoana în cauză.”

Creșterea nivelului de abilitate „poate nu doar să readucă persoana la abilitatea de care se bucura cu 10 ani mai devreme, ci poate face diferența crucială între a trăi bine la domiciliu sau a fi dependent de asistență sau de îngrijire rezidențială”, concluzionează ei.

Urmăriți Playtech.ro și pe