Nicolae Ciucă, de Ziua Învățătorului: „Educația din România, într-un moment de răscruce”

de: Mihnea Talau
05 06. 2023

Cu prilejul Zilei Educaţiei, premierul Nicolae Ciucă a subliniat, luni, importanța educaţiei pentru viitorul copiilor, pledând pentru un cadru favorabil învăţământului de calitate și afirmând că Guvernul a început o regândire echitabilă a salarizării.

El a declarat că ”trecem printr-un moment de răscruce” și a făcut apel la dialog şi la rezolvarea situaţiei generate de greva din educaţie.

Moment de răscruce pentru învăţământul din România

„Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învăţământul din România, de care depinde viitorul copiilor noştri. Greva din sistemul de învăţământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect şi deschidere la consultările cu reprezentanţii sistemului de învăţământ şi prin soluţiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate.

Toţi ne dorim un cadru favorabil unui învăţământ de calitate, sens în care ne-am angajat şi am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis şi partenerilor de discuţii. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate şi realism, prioritizând resursele necesare”, aeste mesajul primului-ministrul.

El a continuat, precizând că Guvernul a demonstrat permanent implicare în ceea ce priveşte susţinerea unui învăţământ accesibil şi de calitate în România, deblocând posturile în educație și oferind majorări salariale.

„Am deblocat posturile în educaţie, pentru a nu afecta calitatea actului de învăţământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echităţii în sistemul de salarizare în noua grilă”, a continuat Nicolae Ciucă.

Potrivit declarațiilor sale, Ministerul Educaţiei are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin PNNR, în valoare de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiţi în construcţia de noi creşe, grădiniţe, şcoli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea şi digitalizarea unităţilor de învăţământ.

Nu în ultimul rând, premierul a evocat semnificaţia zilei de 5 iunie, dedicată dascălilor, „în semn de respect şi preţuire faţă de marele nostru cărturar şi dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei şcoli în limba română, născut în această zi cu aproape două secole şi jumătate în urmă”.

Ciucă consideră că formarea tinerelor generaţii este „o responsabilitate perpetuă” la care profesorii contribuie alături de familie şi de întreaga societate.

„Dumneavoastră sunteţi partenerii noştri în tot acest proces prin care ne dorim să creştem încrederea în şcoala românească şi performanţa actului educaţional”, a conchis premierul, de Ziua Învățătorului.