29 ian. 2023 | 09:00

Lovitură neașteptată pentru pensionarii din România: ”Se duc bieții oameni la ghișee și sunt zăpăciți”

ACTUALITATE
Lovitură neașteptată pentru pensionarii din România: ”Se duc bieții oameni la ghișee și sunt zăpăciți”

Nicio categorie socială din România nu este mai vulnerabilă când vine vorba de accesul la un trai decent decât cea a pensionarilor, iar având în vedere birocrația din țara noastră și ajutoarele infime spre inexistente care ajung vârstnicii de pe meleaguri mioritice, este improbabil ca lucrurile să se remedieze curând sau vreodată.

Dorina Barcari este membru fondator al Asociației pentru Drepturile Pensionarilor. Din această poziție, a atras atenția asupra lipsei de transparență și eficiență a autorităților  când vine vorba de a pune la punct elementele necesare legate de procesul de pensionare din țara noastră, accesul facil la drepturile de muncă și asigurările sociale. Dintr-un punct de vedere, a criticat și absența digitalizării, faptul că românii pensionari sau viitori pensionari îmbătrânesc pe la ghișee până să obțină o informație mai mult sau mai puțin banală.

România versus Italia și Germania la formalitățile de pensionare

În România, oamenii petrec ore în șir la ghișee și nu reușesc să afle informațiile necesare, după cum a explicat Dorina Barcari. Mai mult decât atât, ajung să fie și ”zăpăciți de niște răspunsuri obraznice”. Pur și simplu, realitatea birocratică din țara noastră este răutăcioasă și ofensatoare.

„În Italia, de pe stradă poţi să dai un telefon şi poţi să îţi afli toate elementele de care ai nevoie în ceea ce priveşte pensionarea şi dacă vrei să te pensionezi, şi dacă eşti pensionar. Şi tot aşa poţi să afli printr-un telefon şi care este situaţia ta ca salariat, contribuabil. La noi se tot căznesc să digitalizeze şi nu o mai fac, să facă un program unitar şi nu se mai face. Se duc bieţii oamenii la ghişee şi sunt zăpăciţi de nişte răspunsuri uneori obraznice, alteori paralele cu orice întrebare.

Haosul ăsta menţinut eu nu îl înţeleg pentru că noi ne pretindem că ne încadrăm în cerinţele europene cu tot felul de indicaţii care ne-au zăpăcit de cap şi pe economie, dar nu reuşim să punem la punct o situaţie cum e genul situaţiei drepturilor de muncă şi de asigurări sociale încât să ai informaţii clare, stricte şi atunci când ai nevoie de ele”, a explicat Dorina Barcari în cadrul unui interviu acordat pentru Prima News.

„Am nişte cazuri foarte ciudate. De ce? Oameni care au lucrat şi în altă parte şi în ţară. Uneori, anumite state, şi Germania este unul dintre ele că am mai multe situaţii pe Germania, se adaptează la haosul românesc şi nu ne dau toate datele. Efectiv, îşi dau seama că pot să se joace cu situaţia asta şi păgubesc oamenii. În Germania e o situaţie mai specială, s-au unit Germania Federală cu Democrată şi arhivele şi la ei sunt ciudate, nu se găsesc, cauţi documente şi acolo pe tema asta este altfel decât în restul ţărilor”, a adăugat ea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele