08 iun. 2023 | 07:55

Informația momentului despre pensiile a milioane de români, oficială: nu s-a mai întâlnit această valoare

ACTUALITATE
Informația momentului despre pensiile a milioane de români, oficială: nu s-a mai întâlnit această valoare

Românii sunt obligați prin lege să contribuie la o pensie privată obligatorie. Supranumită și Pilonul II, aceasta trece printr-o perioadă foarte bună de aproximativ un an, generând profituri impresionante pentru administratorii fondurilor de pensii și, implicit, pentru români.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a publicat cel mai recent raport vizavi de fondurile de pensii din spatele Pilonul II. Cu această ocazie, aflăm că, în ultimii 15 ani de când există acestea, s-au reflectat în contribuții brute totale în valoare de 84,2 miliarde de lei, chiar dacă, până la această oră, numărul beneficiarilor este de aproximativ 108.000, iar ei s-au bucurat de plăți în valoare de 1,4 miliarde de lei.

Pilonul II de pensii private obligatorii a împlinit 15 ani

În mai 2023, pensiile private obligatorii au celebrat 15 ani de activitate și, cel puțin în ultima perioadă, s-au bucurat de rezultate investiționale remarcabile.

„Pilonul II de pensii private obligatorii din România a aniversat în cursul lunii mai 2023 primii 15 ani de activitate, cu rezultate investiţionale remarcabile. După 15 ani de funcţionare (20 mai 2008 – 22 mai 2023), fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un număr total de peste 8 milioane de participanţi, în timp ce activele nete aflate în administrare au depăşit 107,7 miliarde lei (circa 21,6 miliarde euro), un maxim istoric pentru sistem”, au subliniat reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) într-un comunicat.

În contextul unei rate anuale a inflației de 4,38%, de la lansarea sistemului și până în prezent, randamentul mediu anualizat al fondurilor din Pilonul II a fost de 7,41%. Dacă ne uităm la cifre exacte, dincolo de procente, câștigul total realizat de fondurile de pensii în beneficiul românilor, net de toate comisioanele, a fost de 24,85 miliarde de lei sau aproximativ 5 miliarde de euro.

„La 15 ani de la lansarea pensiilor private obligatorii, în 2023 vedem dovezile rezilienţei sistemului. Pe de o parte avem recuperarea în totalitate a scăderilor din 2022 cauzate de evoluţiile negative ale titlurilor de stat şi burselor, iar pe de altă parte, o accelerare semnificativă a plăţilor în primul trimestru al acestui an, care sunt cu 58% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. După 15 ani, putem sărbători aniversarea unei poveşti de succes, care, din păcate, nu a fost utilizată la nivelul planificat iniţial”, a declarat Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele