09 ian. 2023 | 07:30

Informația dimineții despre pensiile din România: se schimbă formula de calcul, dispar inechitățile, este oficial

ACTUALITATE
Informația dimineții despre pensiile din România: se schimbă formula de calcul, dispar inechitățile, este oficial

În România, există surprinzător de multe tipuri de pensii, iar sistemul de remunerație din spatele lor este foarte diferit. În contextul sărăciei extreme în care trăiesc unii români, ministrul Muncii a detaliat planul pe care îl are pentru a elimina inechitățile financiare dintre cei mai vulnerabili oameni de pe meleaguri mioritice.

Formula de calcul a pensiilor urmează să se schimbe, în așa fel încât să se rezolve inechitățile din sistemul de pensii din România. Anunțul a fost făcut de Marius Budăi, iar ministrul a găsit și un ”vinovat” pentru situația actuală. Aparent, totul a plecat de la intervențiile multiple asupra actelor normative de bază ale legii 127/2019 referitoare la sistemul public de pensii.

Ce se întâmplă cu pensiile din România, de când

„Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile. Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați.”, a spus Marius Budăi.

Ministrul este optimist că noua formulă de calcul a pensiilor, ce urmează să se aplice gradual asupra veniturilor încasate de pensionarii românii, va avea un impact major asupra sistemului de pensii din România, cu o mențiune importantă. Va fi aplicată gradual, nu se vor schimba toate o dată.

„Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale.”, a mai spus Marius Budăi.

În același context, ministrul Muncii a ținut că menționeze că un pas important spre desființarea inechităților din sistemul de pensii a fost făcut în urmă cu câțiva ani, când s-a transferat contribuția de la angajator la angajat.

„Nu știu dacă v-am mai spus sau vă spun acum în premiera, când s-a făcut transferul contribuției de la angajator la angajat s-a majorat brutul, ca să nu fie aceasta inechitate. Cei care au deținut calitatea de ministru, dacă studiau legea, erau profesioniști, ar fi avut de făcut un lucru simplu, matematic, este o formula care stabilește indicele de corecție.

Nu aveai decât de ponderat formula cu procentul transferat de contribuție de la angajat și rămânea în aceeași linie, corecta și reală. Anticipez și spun că legea va genera un impact. Știți bine că impactul nu va fi unul mic, există posibilitatea să fie o aplicare, trebuie să avem o aplicare graduală, trebuie să avem tot sistemul pus bine la punct, astfel încât când vom avea calculul cu comisia, să aplicam decizia.”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele