Fascinanta planetă din diamant ne-ar putea îmbogăți pe toți, dar nu este aproape: cum a fascinat cercetătorii

de: Cojocaru Cristian
18 07. 2023

Universul este un loc ciudat în care se întâmplă lucruri neașteptate, dar atunci când sunt dezbrăcate până la elementele de bază, legile sale fundamentale sunt la fel de simple ca cele găsite pe Pământ. Hidrogenul, heliul, oxigenul și carbonul sunt cele mai abundente elemente cosmice. Când apar condițiile potrivite, aceste blocuri universale se pot transforma în substanțe valoroase și magnifice, precum diamantele. Află care sunt datele pe care cercetătorii le-acum cules până acum despre planeta făcută din diamante.

Pe Pământ, diamantele se formează atunci când carbonul subteran este supus la presiuni mari pentru perioade lungi de timp, după cum explică NASA. Diamantele de pe Pământ sunt rare, deoarece elementele și condițiile necesare pentru a se forma sunt rare.

Cu toate acestea, în mediul violent al spațiului, presiunea și temperaturile extreme sunt foarte frecvente. Știința dezvăluie rapid că sistemul nostru solar și întregul univers sunt extraordinar de bogate. Un asteroid poate valora miliarde de dolari sau mai mult, heliul are un potențial energetic masiv (prin ESA), iar apa răspândită în cosmos ar putea extinde civilizația umană dincolo de planeta noastră.

Descoperirile științifice de resurse spațiale au condus la mineritul spațial. O politică spațială introdusă sub președintele american Barack Obama a dus la Legea publică 114-90 din 25 noiembrie 2015, care se numește Actul de Competitivitate pentru Lansarea Spațiului Comercial al SUA, cunoscut și sub denumirea de Actul Spațial.

Această lege a deschis oficial operațiunile de extracție a resurselor spațiale către sectorul privat, cu sprijinul deplin al guvernului federal și în această căutare a resurselor spațiale, planetele făcute din diamante par a fi cele mai „vânate” lucruri.

Planeta 55 Cancri e nu e singura făcută din diamante

În 2012, oamenii de știință de la Universitatea Yale au publicat un studiu care anunță identificarea unei planete bogate în diamante. Numită 55 Cancri e, planeta este „posibil acoperită de diamant, mai degrabă decât de apă și granit”, au explicat oamenii de știință la acea vreme.

Exoplaneta este de două ori mai mare decât Pământul, dar are masa de opt ori mai mare. Acest super-pământ, la 40 de ani lumină distanță de noi, este blocat într-o orbită mare de viteză mare către steaua sa. Planeta este de 25 de ori mai aproape de soarele său decât este Mercur de soarele nostru.

Temperaturile de acolo ajung la 9200 de grade Fahrenheit, potrivit Centrului de zbor spațial Goddard al NASA. 55 Cancri e are, în sensul cel mai larg, o valoare estimată de aproximativ 26.900.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de dolari.

Un raport științific din 2020 publicat de Societatea Americană de Astronomie susține că a revelat știința din spatele planetelor diamantate. Cercetătorii conduși de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Arizona explică că planetele de diamant sunt legate de anumite tipuri de stele care au un raport ridicat carbon-oxigen, unde carburile domină peste silicați.

Oamenii de știință au simulat condițiile extreme de presiune și temperatură ale acestor planete și au studiat modul în care carbura de siliciu se comportă în aceste medii. Ei au descoperit că la presiuni de peste 50 GPA și la temperaturi de până la 2500 de grade Kelvin, siliciul carbură se transformă în siliciu și diamant.

Alte planete și luni care au fost marcate ca potențiale puncte fierbinți de diamant includ cea mai mare lună a lui Pluto, Charon, și o exoplanetă precum Jupiter bogată în carbon găsită la 1.200 de ani lumină de Pământ numită WASP-12b. Chiar mai aproape de casă, oamenii de știință susțin că diamantele plouă în mod regulat pe Saturn și Jupiter.