29 ian. 2023 | 10:13

Reacția Pentagonului la avertismentul unui general de top despre un nou război major în 2025. De unde vine pericolul

ULTIMA ORĂ
Reacția Pentagonului la avertismentul unui general de top despre un nou război major în 2025. De unde vine pericolul

Un general american avertizează despre riscul ridicat de război cu Republica Populară Chineză, cel mai probabil în jurul Taiwanului, şi îi îndeamnă pe ofiţerii săi să fie pregătiţi pentru acest scenariu. „Sper că mă înşel. Instinctul meu îmi spune că vom lupta în 2025”, a precizat generalul forţelor aeriene Michael Minihan într-o notă internă, a cărei autenticitate a fost confirmată, vineri, de Pentagon.

Avertisment la nivel înalt despre un nou război major

Update 29 ianuarie, ora 10.00. Oficialii Pentagonului nu sunt de acord cu afirmațiile generalului Michael Minihan, care anticipează un război China-SUA în 2025. Potrivit experților, scenariul său este în contradicție cu evaluările militare americane.

Opiniile lui Minihan nu reprezintă și statisticile Pentagonul, dar arată îngrijorarea la cel mai înalt nivel al armatei americane cu privire la o posibilă încercare a Chinei de a exercita controlul asupra Taiwanului, pe care Beijingul îl revendică drept teritoriu, a reacționat departamentul apărării.

„Aceste comentarii nu sunt reprezentative pentru punctul de vedere al departamentului cu privire la China”, a spus un oficial al apărării americane.

Iar generalul de brigadă al Forțelor Aeriene, Patrick Ryder, a subliniat că rivalitatea militară cu Beijingul este o provocare centrală: „Concentrarea noastră rămâne axată pe păstrarea unui Indo-Pacific pașnic, liber și deschis”.

Știrea inițială: China ar putea intra în război cu Statele Unite peste doi ani, a prezis un general de vârf al Forțelor Aeriene într-un memoriu neobișnuit adresat trupelor aflate sub comanda sa, afirmând o perioadă mai scurtă înainte de un potențial conflict decât alți oficiali superiori ai apărării americane.

Un mare război între SUA și China în 2025, legat de problema Taiwanului, este anticipat de un general american, care și-a îndemnat ofiţerii să fie pregătiţi pentru luptă.

Generalul Michael A. Minihan, care, în calitate de șef al Comandamentului de Mobilitate Aeriană, supraveghează flota de aeronave de transport, a avertizat personalul să-și accelereze pregătirile pentru un potențial conflict, invocând aspirațiile președintelui chinez Xi Jinping și posibilitatea ca americanii să nu fie atenți la pericolul ce pândește la ușă.

„Sper că mă înşel. Instinctul îmi spune că vom lupta în 2025”, a scris Michael Minihan, generalul al Forţelor Aeriene, într-o notă internă, a cărei autenticitate a fost confirmată de către Pentagon.

Michael Minihan

Michael Minihan

O confruntare militară între SUA și China este posibilă peste doi ani

Preşedintele chinez Xi Jinping „are atât o echipă, un motiv, cât şi o oportunitate pentru 2025”, a remarcat generalul american. Potrivit lui Minihan, alegerile din Taiwan din 2024 îi vor oferi liderului de la Beijing un „motiv” să acţioneze.

Cursa pentru Casa Albă, programată în acelaşi an, va fi pentru China o „Americă distrasă”, susține acesta. În contextul acestui pericol militar, generalul american cere trupelor sale să se antreneze în luptă, printre altele, mergând la poligon pentru a trage la ţintă.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, a declarat, vineri, că strategia națională de apărare a SUA arată clar „că Beijingul este provocarea de ritm a Departamentului Apărării” și că oficialii americani lucrează cu aliați și parteneri pentru „a păstra un Indo-Pacific pașnic, liber și deschis”, notează The Washington Post.

Dispută din cauza Taiwanului

În luna august a anului trecut, armata RPC a efectuat exerciţii militare majore în jurul Taiwanului, o demonstraţie de forţă fără precedent, ca răspuns la vizita pe insulă a lui Nancy Pelosi, pe atunci preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

China vede insula (cu o populaţie de 24 de milioane de locuitori) una dintre provinciile sale şi nu este mulţumită de apropierea taiwanezilor de Statele Unite, care au oferit sprijin militar împotriva Beijingului timp de câteva decenii.