08 feb. 2023 | 08:01

Dispar aceste pensii din România, lovitură majoră și pentru pensiile aflate în plată: informația dimineții pentru pensionari

ACTUALITATE
Dispar aceste pensii din România, lovitură majoră și pentru pensiile aflate în plată: informația dimineții pentru pensionari

România se află într-o situație foarte dificilă. Dacă nu rezolvă într-o manieră cât mai rapidă problema pensiilor speciale, riscă să piardă fonduri financiare fabuloase de la Uniunea Europeană, din PNRR.

Sistemul de pensii din România trebuie reinventat. De fapt, ar fi trebuit să se întâmple asta înainte de finele anului trecut, după cum s-au angajat autoritățile române în fața Bruxelles-ului prin jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu s-a întâmplat, există doar niște proiecte pe subiect. În timp ce coaliția de guvernare apără românii cu pensii speciale de zeci de mii de lei, vicepreședintele USR (opoziție) este de părere că este posibil, din punct de vedere legal, să se taie chiar și pensiile speciale aflate în plată.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România

Vicepreședintele USR, Claudiu Năsui, a fost întrebat dacă este posibil ca pensiile speciale aflate în plată să se poată recalcula, să scadă. Deși a insistat că aceasta este o altă discuție juridică, în opinia sa, răspunsul este da.

”Aici este o discuție, asta iarăși o discuție juridică, eu consider că da, pentru că face parte din zona aceea de asistență socială și e politica statului cât decide să dea asistență socială. Atenţie, pensia specială nu este o pensie contributivă, are o componentă contributivă care într-adevăr ea nu poate fi recalculată, nu poate să scadă, în schimb componenta specială e o parte de asistență socială a statului și o politică de asistență socială pe care statul și-o poate schimba. Deci, aș spune că da”, a mai spus fostul ministru Claudiu Năsui.

Din păcate, atrage atenția USR-istul, problema este că pensionarii speciali sunt extrem de puternici politic. Din acest motiv, este improbabil ca pensiile speciale să dispară.”Exact asta s-a întâmplat cu majoritatea proiectelor de lege. Deci practic se mai pune o virgulă. În general, Senatul nefiind o cameră care e decizională, nu prea contează. Se trece pe acolo. E mai mult enunțare de principii și fanfară. În momentul în care ajunge proiectul la Cameră și trece de prima comisie, în momentul acela se pun amendamente care, atenție, nu apar pe site, nu sunt publice, presa și oamenii nu cunosc raportul până nu este votat în plen.

Și de multe ori așa au fost strecurate amendamente, virgule foarte amplasate care au schimbat foarte mult proiectul de lege. Deci, da, mă aștept și la lucrul acesta și de ce mă aștept la asta? Pentru că categoriile acestea de pensionari speciali sunt extrem de puternice politic. Practic, nu e de mirare că au ei pensie specială, pentru că au pensii speciale tocmai din cauza acestei puteri politice pe care au avut-o, prin care și-au putut da aceste privilegii. Deci, această putere nu a dispărut, ei încă o au și m-ar mira să n-o folosească”, a insistat Claudiu Năsui.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele