31 ian. 2023 | 08:35

Dispar aceste pensii din România, este inevitabil: lovitura momentului pentru pensionarii ”privilegiați”

ACTUALITATE
Dispar aceste pensii din România, este inevitabil: lovitura momentului pentru pensionarii ”privilegiați”

Nimic nu este mai important pentru coaliția de guvernare din România, în frunte cu PSD, decât să vorbească despre desființarea pensiilor speciale. În final, de fiecare dată, nu s-a întâmplat nimic, dar promisiunile par din ce în ce mai serioase.

Deși România s-a angajat în fața Bruxelles-ului să rezolve problema pensiilor speciale până la final de 2022, autoritățile române preferă să piardă sume fabuloase de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, decât să taie din veniturile românilor cu pensii de până la 30.000 – 40.000 de lei pe lună. Chiar dacă aceasta este realitatea din piață, liderul PSD a început săptămâna cu declarații legate de ”rezolvarea problemei cu privire la pensiile speciale”. Aparent, aceasta este prioritatea numărul unu a sociale democraților.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale în România, când vor dispărea

Marcel Ciolacu a vorbit luni despre faptul că PSD vrea, împreună cu Ministerul Justiției, să găsească forma constituțională ”ca acest capitol cu pensiile speciale să fie odată închis pentru totdeauna în România.” Aceasta este prioritatea numărul unu a partidului.

„Din punctul nostru de vedere, prioritatea numărul unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie odată închis pentru totdeauna în România.”, a precizat Marcel Ciolacu, luni, 30 ianuarie, aflându-se la Sinaia, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

Un proiect cât se poate de superficial și fără susținere din partea coaliției sau a opoziției se află în procedură parlamentară pentru a fi aprobat. Acesta ar trebuie să reformeze sistemul pensiilor speciale, în timp ce ”autoritățile sunt în permanentă legătură cu Comisia Europeană pentru lămurirea tuturor aspectelor”, după cum a insistat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Proiectul privind pensiile speciale este în procedură parlamentară pentru a fi aprobat. Și, de asemenea, suntem în dialog activ cu Comisia Europeană să lămurim acest aspect pe care îl monitorizează Comisia Europeană. Există acest interes din partea Comisiei să vadă pașii pe care îi urmăm.”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru Realitatea Plus.

Partea bună, dacă o putem considera așa, este că până și Boloș a conștientizat riscul de a pierde importante fonduri europene din PNRR din cauza pensiilor speciale. „Este un jalon de care depinde continuarea implementării PNRR. Dacă nu ajungem să validăm acest jalon riscăm inclusiv suspendarea. Sper să nu ajungem acolo pentru că Guvernul a dat dovadă de mobilizare și a găsit soluții ca astfel de blocaje care apar, mai ales în implementarea PNRR, să poată fi depășite cu bine.”, a concluzionat ministrul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele