17 iul. 2023 | 09:45

Detaliul neglijat din mașină care se lasă cu amendă de 3.000 de lei. Toți șoferii trebuie să știe greșeala aparent nevinovată

ACTUALITATE
Detaliul neglijat din mașină care se lasă cu amendă de 3.000 de lei. Toți șoferii trebuie să știe greșeala aparent nevinovată

Când vine vorba de Codul Rutier, surprinzător de multe particularități legislative sunt neglijate de către șoferii din România. Multe dintre ele nici măcar nu le-ai auzit vreodată, deși se pot lăsa cu amenzi de câteva mii de lei, iar când ai făcut școala de șoferi cu siguranță nu ți-au fost menționate.

Un detaliu aparent nevinovat pe care mulți șoferi îl neglijează în România ține de o modificare adusă mașinii. Având în vedere cât de ușor aceste particularități pot fi sesizate de către polițiști aflați în trafic, să nu te miri dacă te trezești cu o amendă de 2900 de lei de la un agent de circulație pentru că ai încălcat legea.

Amendă de 2900 de lei pentru acest detaliu din mașină

Foliile auto sunt foarte populare printre șoferii români care vor un pic mai multă intimitate în mașină, mai ales când o parchează și își lasă diverse obiecte în autoturismul personal. Problema este că, din punct de vedere tehnic, acele folii se reflectă nu doar în reducerea luminozității în mașină, ci și a vizibilității, sporind șansele de accidente rutiere.

Dincolo de asta, foliile auto nu au fost niciodată permise pe toate geamurile mașinii. Chiar și pe cele pe care sunt permise, ele trebuie omologate de RAR, trebuie să respecte un set stufos de cerințe tehnice puse la dispoziție de Registrul Auto Român. Dacă omiți acest aspect pentru că ai tu un prieten care pune folii, amenda este de 2900 de lei. Pentru un astfel de moft, cel mai bine ar fi să mergi la RAR. De acolo vei obține un certificat de garanție pentru lucrarea efectuată și o declarație de conformitate.

„Nu se aplică niciodată folii din material plastic, indiferent de valoare transmitanței luminii pe parbrizul autovehiculelor”, este recomandarea venită din partea celor de la RAR. În consecință, dacă este să ții minte ceva, foliile de plastic nu vor fi niciodată acceptate pe mașini, iar pe lângă amenda de 2900 de lei, riști să rămâi și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele