Descoperirea despre relațiile dintre tați și copiii lor. Ce este bine sa facă pentru ca aceștia sa fie mai buni la școală, conform unui studiu

de: Cojocaru Cristian
24 09. 2023

Pentru mulți tați, oboseala după o zi lungă de muncă poate fi un motiv convingător pentru a opta pentru canapea, mai degrabă decât să se implice activ cu copiii lor. Cu toate acestea, un studiu recent a scos în lumină beneficiile remarcabile în relațiile dintre tați și copiii lor atunci când aceștia se implică activ.

Această cercetare, realizată de Universitatea Leeds, evidențiază faptul că tații care participă la activități distractive și interactive cu copiii lor nu numai că își întăresc legătura emoțională, dar conferă și un avantaj academic semnificativ copiilor lor.

Studiul s-a bazat pe date de la aproape 5.000 de gospodării, dezvăluind că activități precum lectura, jocurile, desenul și chiar cântatul cu copiii lor contribuie pozitiv la performanța lor școlară. În timp ce mamele joacă incontestabil un rol crucial în creșterea copilului, cercetările sugerează că impactul lor influențează în primul rând comportamentele emoționale și sociale ale copilului, în timp ce tații contribuie în mod unic la dezvoltarea lor intelectuală.

Tații au potențialul de a exercita un „efect unic” asupra dezvoltării copiilor lor, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Leeds. Cu toate acestea, adesea se simt constrânși în a renunța la a face acest lucru din cauza cerințelor locurilor de muncă lor.

Dr. Helen Norman, cercetător la Leeds University Business School, subliniază că mamele încă tind să-și asume rolul principal de îngrijitor. Pentru a optimiza rezultatele școlare ale copiilor, este esențial să încurajăm și să sprijinim tații în împărțirea responsabilităților de îngrijire a copilului încă din primele etape ale vieții copilului.

Rezultatele studiului nu pot fi atribuite doar vechii zicale că „două capete sunt mai bune decât unul” atunci când se crește un copil. Tații aduc o abordare distinctă a dezvoltării copiilor lor, caracterizată printr-un angajament fizic și activitate sporită, încurajând comportamentul de asumare a riscurilor și de rezolvare a problemelor.

Activități precum construirea diferitor structuri mici, lovirea unei mingi de fotbal sau angajarea într-o luptă prietenoasă de perne sunt toate experiențe valoroase pe care tații tind să le faciliteze. Pentru a realiza studiul, echipa de cercetare a analizat un eșantion de 4.966 de gospodării biparentale din Anglia, toate formate dintr-o mamă și un tată într-o relație intactă.

Studiul nu a cuprins familiile monoparentale, copiii părințilo divorțați care trăiesc separat sau cuplurile de același sex cu copii. Datele au fost extrase din Millennium Cohort Study (MCS), care a urmărit copiii născuți între 2000 și 2002, pe măsură ce au progresat prin anii lor de formare.

Relațiile dintre tați și copiii lor ar trebui să fie mult mai strânse

Implicarea fiecărui părinte cu copilul său a fost evaluată atunci când copiii aveau vârsta de cinci și șapte ani. Ambii părinți au fost întrebați despre frecvența angajării lor în diferite activități cu copilul lor, inclusiv cântatul, pictura, cititul, povestirea, jocul cu jucării sau jocuri în aer liber. Apoi, cercetătorii au analizat și comparat scorurile, evidențiind impactul implicării părinților.

În general, studiul a arătat că implicarea unui tată în anii preșcolari (în jurul vârstei de trei ani) a avut o influență pozitivă asupra performanței lor academice atunci când a împlinit vârsta de cinci ani, în special în domenii precum matematica, alfabetizarea și abilitățile motorii. În plus, implicarea taților la vârsta de cinci ani a continuat să îmbunătățească performanța academică în evaluările de etape cheie ale copiilor de șapte ani (denumite în mod obișnuit SAT-uri).

Interesant este că studiul nu a identificat activități paterne specifice care au avut un efect semnificativ. În schimb, a subliniat importanța angajării într-o varietate de activități regulate cu copiii. Cu toate acestea, a existat un model ușor care arată că lectura cu copiii a avut un impact pozitiv.

Foarte important, studiul a constatat că efectele pozitive ale paternității au fost consecvente în funcție de sexul, etnia, vârsta în anul școlar și venitul gospodăriei. Acest lucru sugerează că orice tată, indiferent de circumstanțe, poate face o diferență substanțială în viața copilului său.

Pentru tații ocupați care lucrează foarte, concluziile studiului oferă speranță. Chiar și doar dedicarea a 10 minute pe zi activităților interactive cu copiii lor poate aduce beneficii educaționale. Cercetătorii, totuși, recomandă ca tații să aloce cât mai mult timp posibil pentru a se angaja în activități cu copiii lor. Ei recunosc că cerințele la locul de muncă pot fi provocatoare, dar subliniază, de asemenea, că aceste provocări se datorează parțial așteptărilor societății învechite.

În societatea modernă de astăzi, există o așteptare persistentă ca mamele să poarte responsabilitatea principală pentru îngrijirea și educația copilului. Această așteptare, care este adesea perpetuată de școli și furnizorii de servicii de îngrijire a copiilor, poziționează mamele drept punctul de contact implicit în ceea ce privește copilul. Prin urmare, tații se pot simți mai puțin încurajați să participe activ.

Experții din spatele acestui studiu pledează pentru schimbare pe mai multe fronturi. Ei solicită angajatorilor să ofere politici mai generoase de paternitate și concediu parental, care ar putea stimula angajamentul și productivitatea angajaților, permițând în același timp taților să joace un rol mai activ în viața copiilor lor, arată studiul publicat pe site-ul oficial al Universtății din Leeds.