18 mart. 2023 | 19:59

Când se schimbă ora de vară în 2023. Noaptea în care vom dormi mai puțin e foarte aproape

ACTUALITATE
Când se schimbă ora de vară în 2023. Noaptea în care vom dormi mai puțin e foarte aproape

Chiar dacă a fost în plan renunțarea la ora de vară sau de iarnă, și în anul 2022, România va schimba ora. Află care este data în care vom dormi mai puțin cu o oră și de ce proiectul de menținere a unei singure ore a fost stopat.

Așa cum ne-am obișnuit în fiecare an, în ultimul weekend al lunii martie, trecem de la ora de iarnă la cea de vară. În anul 2023, schimbarea orei va avea loc în noaptea dintre sâmbătă, 25 martie și duminică, 26 martie. Astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră, fiind cea mai scurtă noapte din an.

Noaptea în care vom dormi mai puțin

Această oră va fi recuperată la trecerea la ora de iarnă care va avea loc în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, în acest an. Acest lucru va avea loc nu doar în România, dar și în celelalte state ale Uniunii Europene și Marea Britanie. Pe de altă parte, trecerea la ora de vară în Canada și SUA a avut loc în data de 12 martie 2023.

În anul 2018, în România era lansată propunerea de a se renunța la schimbarea orei, însă Senatul a respins această propunere. La un an distanță, Comisia Europeană propunea același lucru, potrivit unui sondaj care a avut loc în mediul online și la care au participat peste 4,6 milioane de persoane. Aproximativ 80% dintre aceștia erau de acord cu eliminarea schimbării orei.

Când ne vom întoarce la ora de vară în 2023

La rândul său, Parlamentul European vota pentru același lucru, iar din anul 2021, fiecare stat membru al UE trebuia să aibă aceeași oră tot anul, rămânând la decizia fiecăruia la care oră – cea de iarnă sau cea de vară – va renunța.

La acea vreme, țări precum Franța, Portugalia, Cipru și Polonia hotărau să efectueze ultima schimbare în primăvara anului 2021, în timp ce state precum Finlanda, Danemarca sau Țările de Jos voiau să producă schimbarea în ultima duminică din luna octombrie aceluiași an.

Toate țările trebuia să informeze Comisia Europeană cu privire la momentul când doresc să renunțe la schimbarea orei, numai că pandemia de Covid-19 și Brexit au stopat acest proces. Ultima dată când a fost adusă în discuție punerea în aplicare a acestui plan a avut loc în decembrie 2019, iar de atunci, pandemia, criza energetică și ulterior războiul din Ucraina au fost principalii factori pentru care a rămas doar la stadiul de plan.