22 mart. 2023 | 11:30

Blue Air a intrat în insolvență. Cererea companiei a fost admisă de Tribunalul București

ACTUALITATE
Blue Air a intrat în insolvență. Cererea companiei a fost admisă de Tribunalul București

Compania aeriană Blue Air, care, din septembrie anul trecut, a anulat toate zborurile, a intrat în insolvență la propria cerere, potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului București.

Blue Air intră în insolvență la propria cerere

Judecătorii de la Tribunalul București au admis, marți, 21 martie 2023, solicitarea companiei aeriene Blue Air Aviation SA de intrare în insolvență, notează Boarding Pass, site specializat în știrile din domeniul aviației. Măsura vine la aproape șapte luni de când operatorul low-cost a suspendat zborurile.

Falimentul companiei a fost cerut, săptămâna trecută, și de un grup de 85 de angajați care încearcă să-și recupereze salariile restante. Solicitarea lor nu a fost judecată, dar ieri, judecătorii Secției a VII-a Civilă a Tribunalului București au admis cererea depusă, ca parte a dosarului, de Blue Air, arată datele de pe portalul instanțelor de judecată.

„Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvență deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA”, transmite Tribunalul București.

Ce urmează pentru compania low-cost

În plus, instituția a dispus conexarea dosarului nr. 6050/3/2023, adică cel prin care Air Claim, companie care facilitează obținerea compensațiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut în instanță insolvență Blue Air şi susține că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro.

Printre creditori se află ROMATSA, BALADEI THIRDWAY TRANSPORT SRL, prin lichidator judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, BLUE AIR TECHNIC SRL, AIR CLAIM SA, AEROPORTUL INTERNATIONAL AVRAM IANCU CLUJ R.A, dar şi mai multe persoane fizice.

Toate zborurile au fost anulate în toamnă

La finalul anului 2022, statul român a devenit acționar majoritar al Blue Air prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), deținând 75% din acțiunile companiei.

În toamnă (septembrie 2022), zborurile Blue Air au fost întrerupte, în urma popririi puse pe conturile operatorului, din cauza datoriilor. Ulterior, la finalul aceleași luni, reprezentanții companiei au anunțat că nu pot relua cursele pe 10 octombrie, așa cum au spus la început, și nu au mai dat un nou termen.

Blue Air a fost sancționat de ANPC, în luna octombrie 2022, cu 10 milioane de lei, echivalentul a două milioane de euro pentru cursele anulate în perioada iunie-septembrie 2022, inclusiv pentru anularea tuturor zborurilor după data de 6 septembrie. Anterior, compania primise o amendă similară pentru anularea a peste 11.000 de zboruri în decurs de un an.