27 ian. 2023 | 20:14

Avionul care nu a aterizat timp de două luni: ce sacrificii au făcut piloții de dragul istoriei

ACTUALITATE
Avionul care nu a aterizat timp de două luni: ce sacrificii au făcut piloții de dragul istoriei

La sfârșitul lunii august a anului trecut, o dronă alimentată cu energie solară numită Zephyr aproape că a depășit unul dintre cele mai mari recorduri ale aviației.

Aeronava fără pilot, operată de armata americană și produsă de Airbus, a zburat timp de 64 de zile, 18 ore și 26 de minute înainte de a se prăbuși în mod neașteptat în Arizona, la doar patru ore până la doborârea recordului pentru cel mai lung zbor executat vreodată.

Recordul a fost stabilit acum 64 de ani, în 1959, de Robert Timm și John Cook, care au zburat la bordul unui avion cu patru locuri deasupra Las Vegasului timp de 64 de zile, 22 de ore și 19 minute.

Este remarcabil că Zephyr, o aeronavă ușoară cu tehnologie modernă, nu numai că nu a reușit să bată acel moment, dar chiar dacă ar fi făcut-o, Timm și Cook ar fi păstrat recordul mondial de anduranță pentru un zbor cu echipaj, notează cei de la CNN.

cel-mai-lung-zbor-din-lume-

Robert Timm și John Cook

Robert Timm nu a renunțat după primul eșec, iar perseverența sa a fost răsplătită

În 1956, se deschidea hotelul Hacienda, în partea sudică a Las Vegas Strip, fiind una dintre primele stațiuni pentru familie, din Las Vegas, iar în căutarea de publicitate, proprietarul hotelului a acceptat sugestia unuia dintre angajații săi: să zboare cu un avion care poartă numele hotelului, pentru a bate un record de anduranță.

Angajatul, un fost pilot de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial, pe nume Robert Timm, a primit 100.000 de dolari pentru a organiza evenimentul.

Timm a petrecut luni de zile modificând aeronava, un Cessna 172:  „Este un avion spațios cu patru locuri și era cunoscut pentru că este fiabil și destul de ușor de pilotat”.

Primele trei încercări ale lui Timm s-au încheiat brusc, din cauza unor defecțiuni mecanice.

Pentru a patra încercare, Timm l-a ales pe John Cook, care era și mecanic de avioane, ca noul său copilot.

Au pornit pe 4 decembrie 1958, de pe aeroportul McCarran din Las Vegas. Zborul a decurs fără probleme la început, iar cei doi și-au petrecut ziua de Crăciun în avion.

Totuși, ca urmare a lipsei de somn, în ziua 36, Timm a ațipit și avionul a zburat singur timp mai bine de o oră, la o altitudine destul de mică. Pilotul automat a reușit să le salveze viețile celor doi.

Avionul care nu a aterizat timp de mai bine de două luni

Avionul care nu a aterizat timp de mai bine de două luni

Au început să apară problemele

În ziua cu numărul 39, pompa electrică care trimitea combustibilul în rezervoarele avionului s-a defectat, obligându-i la eforturi suplimentare.

Când, în sfârșit, au bătut recordul anterior, în data de 23 ianuarie 1959, pe lista defecțiunilor tehnice figurau, printre altele, încălzirea cabinei, indicatorul de combustibil și luminile de aterizare: „Important a fost că motorul a continuat să meargă, ceea ce este într-adevăr, remarcabil”.

Cu toate acestea, cei doi au rămas în aer și au continuat să zboare cât mai mult timp posibil, pentru a se asigura că noul lor record va fi imposibil de batut. Au rezistat încă 15 zile, înainte de a ateriza în cele din urmă la McCarran, în data de 7 februarie 1959, după ce au zburat fără escală timp de mai bine de două luni de zile.

„Cred că au ajuns la capătul frânghiei și au decis că nu vor să se prăbușească, așa că au coborât. Erau într-o formă destul de proastă: știm că o astfel de perioadă de inactivitate poate fi foarte dăunătoare pentru organism și, deși s-au deplasat prin aeronavă, nu s-au putut ridica sau întinde și, cu siguranță, nu au putut face exerciții”.

Însă, va reuși oare cineva să bată acest record? Nu de alta, dar pare ciudat că în 2023, în pofida faptului că tehnica a evoluat considerabil, încă nu s-a încumetat nimeni să le „fure” celor doi gloria.

Până atunci, Robert Timm și John Cook rămân în istorie ca piloții care au reușit să stea cel mai mult în aer, fără oprire.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele