04 iun. 2023 | 12:20

„Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare”. Adjunctul lui Viktor Orban, declarație revizionistă la 103 ani de la Trianon

ULTIMA ORĂ
„Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare”. Adjunctul lui Viktor Orban, declarație revizionistă la 103 ani de la Trianon

Secretarul de stat adjunct pentru politică națională al premierului ungar Viktor Orban, Peter Szilagyi, a declarat, cu ocazia a 103 ani de la Trianon, că a fost decisă începerea reunificării națiunii și că maghiarii din afara granițelor vor fi din nou membri cu drepturi depline.

Adjunctul lui Viktor Orban, declarație despre reunificarea națiunii maghiare

Ca în fiecare an, și de data aceasta, ziua de 4 iunie a fost o ocazie pentru oficialii maghiari de a relansa retorica revizionistă referitoare la refacerea vechii hărți a Regatului Ungariei, la 103 de la Trianon – tratatul de după Primul Război Mondial prin care statele Antantei au încheiat războiul cu Ungaria.

„Conștiința națională și speranța dau putere ungurilor blocați în afara granițelor după Trianon. Avem speranța că va fi un viitor maghiar în Bazinul Carpatic.

După decretul de pace de la Trianon, am trăit cu speranța că limba noastră, tradițiile și cultura nu vor fi doar parte a memoriei, dar și realitatea vieții de zi cu zi”, a spus Peter Szilagyi, care este subordonat direct premierului ungar Viktor Orban.

„Nu vom permite ca frontierele naționale să ne separe de compatrioții noștri. Am decis să începem reunificarea națiunii noastre, iar maghiarii din afara granițelor vor fi din nou membrii cu drepturi depline ai națiunii”, a mai spus el.

Oficialul a vorbit despre politicile țării pentru etnicii maghiari din teritoriile controlate în trecut de Imperiul Habsburgic și de Regatul Ungariei din cadrul acesteia.

Subalternul lui Viktor Orban, despre maghiarii din străinătate

De asemenea, subalternul lui Viktor Orban a spus că încă din anul 2010, guvernul ungar a muncit pentru a îndeplini această speranță. Potrivit acestuia, rezultatul a fost că 150.000 de maghiari care trăiesc în afara granițelor au devenit parte a națiunii ungare sub legislația maghiară.

„Obiectivul guvernului este să facă posibil ca maghiarii care trăiesc în străinătate să fie prosperi în patria lor, să consolideze identitatea ungară a comunităților.

Grație sprijinului rețelei de instituții educaționale din străinătate, 300.000 de copii pe an pot să primească o educație de calitate în limba maghiară în bazinul carpatic și peste tot în lume”, a mai adăugat el.

Peter Szilagyi a mai spus că potrivit deciziei marilor puteri, peste trei milioane de unguri sunt blocați în afara granițelor țării. El a precizat că scopul politicii naționale este să crească nivelul de conștientizare al faptului că guvernul ungar este responsabil pentru maghiarii de peste granițe.