Zelenski nu mai vrea negocieri de pace cu Rusia. Ce le-a spus liderilor G7

de: Anca Lupescu
27 06. 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni șefilor de stat din G7 că nu este momentul potrivit pentru a negocia cu Rusia. El dorește ca Ucraina să își consolideze mai întâi poziția militară pe câmpul de luptă și doar atunci va fi de acord cu reluarea negocierilor de pace.

Președintele ucrainean nu mai vrea să discute cu Rusia despre pace

„Președintele Zelenski le-a dat tuturor (liderilor G7) un răspuns foarte clar, și anume că nu este încă momentul potrivit pentru negocieri, Ucraina va negocia atunci când va fi în măsură să facă acest lucru, adică atunci când va fi restabilită o poziție militară „pe plan militar, precizează președinția franceză într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski a insistat asupra „necesității unui sprijin deplin și foarte operațional pentru Ucraina”, care să îi permită „să restabilească integritatea teritorială a țării” și a cerut mai multe echipamente militare, „pentru ca Ucraina să poată opri avansul Rusiei și aceasta să îi împingă pe ruși dincolo de liniile (frontul) din februarie”, când a început agresiunea rusă împotriva Ucrainei, mai menționează președinția franceză.

Palatul Elysee adaugă că președintele francez Emmanuel Macron „a spus foarte clar că nimic despre Ucraina nu va fi decis fără Ucraina” și că „depinde de ea să stabilească când poate intra în negocieri cu Rusia”.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situație confirmată de ambele părți. Nicio întâlnire față în față între cele două delegații nu a avut loc după întâlnirea din 29 martie de la Istanbul.

Discuțiile au continuat online o perioadă de timp după această dată, dar fără progrese. Rusia a acuzat Ucraina că a revenit asupra propunerilor de la Istanbul și presupune că aceste schimbări de poziție sunt rezultatul influenței Washingtonului asupra Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la summitul Grupului celor G20 din noiembrie de către țara gazdă, Indonezia. Președintele Joko Widodo a declarat la 29 aprilie că l-a invitat pe Zelenski să participe la summit, la care președintele rus Vladimir Putin a confirmat că va participa.