28 nov. 2022 | 07:25

Zelenski, avertisment pentru Ucraina. Noua armă pe care o folosește Rusia în război

ULTIMA ORĂ
Zelenski, avertisment pentru Ucraina. Noua armă pe care o folosește Rusia în război

Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat, în mesajul video de duminică seara, că ucrainenii trebuie să se pregătească pentru o iarnă lungă şi grea, marcată de atacuri din partea Rusiei. Liderul de la Kiev şi-a îndemnat concetăţenii să fie pregătiţi să îi ajute pe cei în nevoie şi să conlucreze cu forţele de apărare. Șeful statului crede că săptămâna aceasta poate fi la fel de grea ca și ultima, pentru că rușii pregătesc noi bombardamente.

Zelenski își avertizează poporul despre ce urmează în Ucraina

Zelenski le-a cerut ucrainenilor să respecte măsurile de siguranță în timpul sirenelor de raid aerian și să ajute oamenii din jurul lor ori de câte ori este posibil. Acesta a continuat spunând că, în seara zilei de 27 noiembrie, majoritatea regiunilor Ucrainei aveau doar întreruperi de curent: „situația se află sub controlul autorităților energetice”. Președintele a menționat că situația de pe front rămâne „foarte dificilă”, mai ales în regiunea Donețk.

„Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine. Şi atât timp cât au rachete, nu se vor opri”, a declarat şeful statului ucrainean, referindu-se la atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii critice din ultimele săptămâni. „Rusia încearcă să folosească această iarnă şi frigul ca arme împotriva poporului”, a acuzat Zelenski.

Liderul ucrainean a făcut apel la concetăţeni să fie pregătiţi să îi ajute pe cei în nevoie şi să conlucreze cu forţele de apărare. Volodimir Zelenski este convins că, împreună, pot supravieţui oricărei situaţii. Citește și Arma invizibilă a lui Putin care poate perturba omenirea. Pericolul de care se teme NATO.

Armata țării se pregătește de noi atacuri masive din partea rușilor

Totodată, preşedintele Ucrainei a semnalat că săptămâna care începe ar putea fi la fel de dificilă ca cea anterioară, când atacurile asupra infrastructurii electrice i-au supus pe ucraineni la cele mai grave întreruperi de curent de la declanşarea războiului. Acesta a dat asigurări că armata țării se pregăteşte să contracareze atacurile cât mai bine. „Am elaborat toate scenariile, inclusiv cu partenerii noştri”, a explicat Zelenski.

La mijlocul săptămânii trecute, Rusia a lansat un alt atac cu rachete la scară largă asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Sistemele de apărare antiaeriană au doborât 51 din 70 de rachete de croazieră rusești și cinci drone kamikaze. Bombardamentele au dus la întreruperi temporare de curent la toate centralele nucleare și la majoritatea uzinelor termice și hidroelectrice. Prin urmare, majoritatea consumatorilor de energie electrică din toată țara au rămas în beznă. De asemenea, a fost întreruptă alimentarea cu apă și căldură a gospodăriilor.