Vladimir Putin a vorbit despre arme nucleare și a amenințat Occidentul: Rusia se va apăra cu „toate mijloacele”

Vladimir Putin a vorbit despre arme nucleare și a amenințat Occidentul: Rusia se va apăra cu „toate mijloacele”

Armata rusă va continua lupta în Ucraina pentru o lungă perioadă de timp, dar pentru moment nu există perspectiva mobilizării suplimentare, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.

„În ceea ce privește durata operațiunii militare speciale, ei bine, desigur, acesta poate fi un proces de lungă durată”, a declarat Putin, folosind termenul său preferat pentru invazia Rusiei, începută în februarie.

În cadrul unei reuniuni televizate a Consiliului său pentru Drepturile Omului, care a fost dominată de război, Putin a declarat că rușii se vor „apăra cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, afirmând că Rusia este văzută în Occident ca „o țară de mâna a doua care nu are dreptul să existe deloc”.

„Nu am înnebunit”

El a spus că riscul unui război nuclear este în creștere – ultimul dintr-o serie de astfel de avertismente – dar că Rusia își vede arsenalul ca pe un mijloc de a riposta, nu de a lovi prima.

„Nu am înnebunit, ne dăm seama ce sunt armele nucleare”, a spus Putin. „Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară. Dar nu suntem pe cale să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”.

El a spus că nu există niciun motiv pentru o a doua mobilizare în acest moment, după o chemare a cel puțin 300.000 de rezerviști în septembrie și octombrie.

Putin a precizat că 150.000 dintre aceștia au fost desfășurați în Ucraina: 77.000 în unități de luptă, iar ceilalți în funcții defensive. Restul de 150.000 se aflau încă în centre de pregătire.

„În aceste condiții, a vorbi despre orice măsuri suplimentare de mobilizare pur și simplu nu are sens”, a spus el, citat de Reuters.

Vladimir Putin este indignat de Occident

Putin a discutat rareori despre durata probabilă a războiului, deși în luna iulie spunea că Rusia abia a început.

De atunci, Rusia a fost forțată să se retragă în mod semnificativ, dar Putin a declarat că nu regretă că a lansat cel mai devastator război pentru Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial

Vladimir Putin a declarat că Rusia a făcut din Marea Azov – delimitată de Rusia și de teritoriul ocupat de Rusia – „marea sa internă”. El a mai spus că aceasta a fost o aspirație a lui Petru cel Mare – țarul războinic din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, cu care Putin s-a comparat în trecut.

Președintele rus s-a arătat indignat de faptul că Occidentul închide ochii la ceea ce el a spus că a fost un bombardament ucrainean direct asupra zonelor rezidențiale din regiunea Donbas din estul Ucrainei ocupată de Rusia.

Ucraina a suferit numeroase victime civile de-a lungul războiului, deși Rusia neagă că a vizat civili. Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat miercuri că forțele rusești au ucis cel puțin 441 de civili în primele zile ale invaziei lor, documentând atacuri în zeci de orașe și execuții sumare despre care a spus că ar putea fi crime de război. Moscova nu a răspuns imediat.