Veste bună pentru jurnaliștii și activiștii hărțuiți online: cum te ajută Google să scapi de necazuri

de: Iulia Kelt
09 03. 2022

Oricine poate fi hărțuit online, însă trebuie să recunoaștem că, la un moment dat, acest lucru devine inevitabil pentru activiști și jurnaliști. Google ne să o mână de ajutor, în acest sens.

Jigsaw, de la Google, a lansat codul open source pentru o aplicație web numită Harassment Manager, care poate ajuta la revizuirea, sortarea și să exportul comentariilor catalogate ca fiind toxice, care circulă pe rețelele sociale, în mod deosebit.

De asemenea, dezvoltatorii pot construi un cod personalizat pentru a-și crea propria versiune a instrumentului, astfel încât să le fie de folos. De menționat că Jigsaw are ca partener Fundația Thomson Reuters, care va face o aplicație destinată jurnaliștilor săi, în luna iunie a acestui an.

Jigsaw, de la Google, face progrese și promite să lucreze mai bine împotriva hărțuirii din mediul online

În forma sa actuală, Harassment Manager lucrează excelent cu Twitter și detectează comentariile dăunătoare, permițându-le utilizatorilor să se documenteze și să ascundă cu ușurință acele răspunsuri, precum și să dezactiveze sau să blocheze conturile care îi hărțuiesc în mod constant.

Cu alte cuvinte, se oferă posibilitatea celui supus la hărțuire de a verifica mesajele primite de la un anumit utilizator și de a le aranja în funcție de acest aspect. Utilizatorul le poate procesa apoi în loturi, în loc să se ocupe de ele unul câte unul, și poate opri de tot mesajele toxice, dacă nu vrea să le citească.

Potrivit cercetării Jigsaw (de la Google), 70% dintre femeile care lucrează în presă primesc amenințări online și, ca drept urmare, peste 40% dintre ele au încetat să-și mai spună povestea.

În mod evident, acest tool va ajuta atât oamenii din presă, cât și activiștii, să fie mai puțin hărțuiți, în cazul în care expun informații critice pentru administrații și guverne. Rămâne de văzut dacă, în realitate, aplicația va funcționa ca un „balon de săpun” sau chiar se va dovedi a fi utilă, astfel încât nivelul de „trolling” sau „bullying”, din online, să fie redus sau chiar anihilat.