05 dec. 2022 | 09:11

Un bărbat avea o tuse supărătoare și a mers la doctor. Ce au descoperit medicii nu le-a mai fost dat să vadă

ȘTIINȚĂ
Un bărbat avea o tuse supărătoare și a mers la doctor. Ce au descoperit medicii nu le-a mai fost dat să vadă

Un bărbat aparent sănătos a dezvoltat o tuse supărătoare, lucru care l-a determinat ca după trei săptămâni de simptome să se prezinte la doctor. Află care era cauza acesteia și ce au descoperit medicii.

Potrivit descrierii cazului publicat în Journal of Surgical Case Reports, bărbatul de 22 de ani nu avea antecedente notabile medicale și nici nu era fumător. De asemenea, testul COVID-19 a ieșit negativ, astfel că medicii au apelat la radiografie pentru a putea vedea care este cauza.

O radiografie a pieptului său a dezvăluit o acumulare de lichid între straturile de țesut care acoperă plămânul drept și căptușesc cavitatea toracică, iar acest lichid a inundat căile respiratorii mici ale plămânului drept inferior, împiedicându-le să se umple cu aer.

Echipa medicală a efectuat apoi o tomografie computerizată (CT) și a descoperit masa mare de lichid ascunsă în jumătatea dreaptă a toracelui pacientului. Acesta a fost localizat în mediastin, spațiul dintre plămâni care adăpostește inima, ganglionii limfatici, nervii și alte structuri din torace.

Echipa a colectat o mostră din respectivul lichid și a descoperit că aceasta s-a dezvoltat din celulele din timus, o glandă care se află chiar în spatele sternului și este responsabilă pentru producerea celulelor imune mature. Medicii au efectuat apoi o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta masa lichidă și au analizat în continuare țesutul, dezvăluind că creșterea nu a fost malignă sau canceroasă.

Tuse supărătoare care i-ar fi putut fi fatală

Toate timoamele, adică tumorile timusului, sunt considerate a avea potențialul de a deveni maligne. Pacientul și-a revenit în spital timp de o săptămână după operație, iar la o programare la o lună de la externare, nu a prezentat niciun simptom, cum ar fi dificultăți de respirație sau tuse.

Acestuia i s-a dat voie să își reia toate activitățile normale, inclusiv ridicarea greutăților. El a fost, de asemenea, programat pentru o vizită șase luni mai târziu pentru a i se efectua o tomografie computerizată și a fi supus radioterapiei, ceea ce scade riscul ca masa să crească din nou.

Timoamele sunt cel mai frecvent tip de tumoră care se dezvoltă în partea mediastinului care adăpostește timusul, ganglionii limfatici și grăsimea din piept. În general, totuși, aceste tipuri de tumori sunt relativ mai puțin frecvente: mai puțin de 1% din toate afecțiunile maligne la adulți sunt timoame.

Timoamele pot provoca o gamă largă de simptome respiratorii, inclusiv o tuse uneori sângeroasă, dificultăți de respirație și dureri în piept. Datorită presiunii pe care excrescențele o pot exercita asupra altor organe, pot provoca și dificultăți la înghițire, umflarea feței, gâtului, mâinilor și a pieptului superior, dureri de cap și amețeli. La început, când tumorile încep să se formeze, unii pacienți nu prezintă deloc simptome.