UE ia în calcul amânarea sancțiunilor petroliere deoarece Ungaria nu susține embargoul împotriva Rusiei

de: Cătălina Burghelea
13 05. 2022

Unele țări membre UE afirmă că iau în considerare amânarea unei inițiative de interzicere a petrolului rusesc, astfel încât să poată continua cu restul pachetului de sancțiuni propus, dacă Uniunea Europeană nu poate convinge Ungaria să susțină embargoul împotriva Federației Ruse. Este bine știut faptul că guvernul de la Budapesta se opune măsurilor impuse Moscovei pe motiv că afectează economia ungară.

Sancțiunile petroliere împotriva Rusiei ar putea fi amânate

Potrivit unor diplomați europeni, citați de Bloomberg, guvernele UE încă urmăresc să ajungă la un acord privind întregul pachet de sancțiuni, inclusiv o interdicție progresivă a petrolului rusesc, până luni, când miniștrii de externe ai blocului comunitar se întâlnesc la Bruxelles.

Ungaria pune bețe în roate Uniunii Europene

Ideea unei amânări a sancțiunilor împotriva petrolului rusesc, despre care Ungaria a spus că ar fi prea dăunătoare pentru economia sa, câștigă sprijin, au dezvăluit diplomații. Potrivit acestora, sunt și țări îngrijorate că eliminarea măsurilor acum ar fi un semn de slăbiciune.

Premierul ungar Viktor Orban a sugerat anterior că orice interdicție privind petrolul Rusiei ar trebui să fie discutată de liderii UE la un summit. Următorul este programat la sfârșitul acestei luni. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, programase o convorbire video cu liderul de la Budapesta și cu alți oficiali regionali la începutul acestei săptămâni, pentru a discuta un posibil compromis. Dar discuția a fost amânată.

Care este planul UE

Uniunea Europeană urmărește să interzică petrolul brut în următoarele șase luni și combustibilii rafinați până la începutul lunii ianuarie. Blocul comunitar le oferise termen Ungariei și Slovaciei până la sfârșitul anului 2024, pentru a se conforma sancțiunilor impuse Rusiei, iar Cehiei până în luna iunie a aceluiași an, deoarece aceste țări sunt dependente de țițeiul rusesc.

Însă, Ungaria continuă să pună bețe în roate comunității europene, afirmând recent că își va retrage amenințarea de a bloca embargoul doar dacă importurile sale prin conducte vor fi excluse.

Embargoul are nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre

Cert este că sancțiunile UE necesită sprijinul tuturor celor 27 de state membre. În afară de interdicția petrolului rusesc, a șasea rundă de măsuri include, printre altele, planuri de excludere a încă trei bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT și interzicere a furnizării de servicii de consultanță și de relații publice către companiile rusești.