UE fierbe, iar NATO se așteaptă la ce e mai rău. Un nou război este pe cale să înceapă lângă România

UE fierbe, iar NATO se așteaptă la ce e mai rău. Un nou război este pe cale să înceapă lângă România

Un nou război este pe cale să izbucnească lângă România, între Serbia și Kosovo. Președintele sârb Aleksandar Vucic și șeful alianței occidentale, Jens Stoltenberg, fac apel la calm. Guvernul de la Belgrad le-a transmis sârbilor kosovari să se abțină de la orice fel de violențe și să mențină pacea în regiune.

Alertă la granița României. Un nou conflict ar putea să izbucnească

„Rugămintea mea către ei este foarte clară: să încercăm să păstrăm pacea, trebuie să demonstrăm că nu am vrut ciocniri pentru o singură secundă. Să nu fim atenți la îndrăzneala și aroganța altora și să încercăm să evităm pe cât posibil conflictele”, a spus Vucic după întoarcerea de la Bruxelles, unde a avut o întâlnire cu Albin Kurti, șeful administrației kosovare, cu medierea UE.

Alianța NATO este îngrijorată de tensiunile dintre Serbia și Kosovo

Organizația Nord-Atlantică este îngrijorată că un nou conflict este pe cale să izbucnească în Europa. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, extrem de îngrijorat cu privire la relațiile tensionate dintre Kosovo și Serbia.

„Am vorbit cu Josep Borrell. Suntem dezamăgiți că nu a fost posibilă soluționarea litigiului privind plăcuțele de înmatriculare. A venit timpul pentru decizii responsabile și pragmatice. Escaladarea trebuie evitată”, a subliniat Stoltenberg pe Twitter.

Negocierile au eșuat

Anterior, în cursul zilei de luni, reprezentanții sârbi și kosovari s-au întâlnit la Bruxelles ca să negocieze un acord privind plăcuțele de înmatriculare, dar tratativele au eșuat.

„Aș dori un acord, dar din moment ce nu există niciunul, permiteți-mi să fac apel la ambele părți: mă aștept ca autoritățile kosovare să suspende imediat reînmatricularea vehiculelor în nordul provinciei, iar Serbia va suspenda eliberarea plăcuțelor de înmatriculare sârbe pentru Kosovo cu literele KM”, a afirmat Josep Borrell.

De la ce a pornit scandalul

Șeful diplomației europene a mai transmis că „acest lucru va oferi ambelor părți timp suplimentar pentru a găsi o soluție adecvată cu privire la problema numerelor în contextul normalizării relațiilor”. Și președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat eșecul discuțiilor de la Bruxelles. Vucic a explicat că guvernul de la Belgrad este gata să sprijine propunerile UE, dar Pristina nu este.

Scandalul uriaș a pornit după ce, la începutul lunii noiembrie, autoritățile din Kosovo au adoptat noi măsuri privind reînmatricularea vehiculelor, fapt care a stârnit revolta în rândul sârbilor kosovari, aceștia hotărând să se retragă din toate structurile aparatului de stat.