Ucraina avertizează despre planurile lui Putin. Pregătește o nouă mobilizare masivă în Rusia, când începe

Ucraina avertizează despre planurile lui Putin. Pregătește o nouă mobilizare masivă în Rusia, când începe

Anton Gherașenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, susține că Rusia se pregăteşte pentru a doua rundă de mobilizare, care ar urma să înceapă în ianuarie, cu planuri de a recruta până la 700.000 de rezervişti. Amintim că Moscova a chemat, în luna septembrie, peste 300.000 de soldaţi pentru războiul din țara vecină, o mişcare care a determinat sute de mii de bărbaţi ruşi să fugă în alte state europene și nu numai. Potrivit oficialului de la Kiev, cei 300.000 de bărbaţi deja recrutaţi au fost ucişi, răniţi sau demoralizaţi.

Ucraina, anunț ce dă fiori despre planurile lui Putin

Kremlinul face pregătiri pentru a doua rundă de mobilizare și plănuiește să înroleze până la 700.000 de oameni, afirmă consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gherașcenko, citat de Sky News. La 23 septembrie, președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială în Rusia, pentru a „asigura securitatea poporului nostru și a populației din teritoriile eliberate”.

La momentul respectiv, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, relata că va recruta 300.000 de rezerviști pentru a-și susține armata, însă, ulterior, au început să apară informații potrivit cărora Moscova a încorporat inclusiv oameni ai străzii.

O nouă rundă de mobilizare în Rusia, mult mai mare decât cea din septembrie

Acum, Anton Gherașenko avertizează că o nouă rundă de mobilizare ar putea fi la lansată de Putin în ianuarie 2023. Dacă afirmațiile consilierului sunt adevărate, acest lucru sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict de lungă durată. Totodată, arată că războiul Moscovei din Ucraina nu decurge așa cum și-a imaginat liderul de la Kremlin.

„Rusia se pregătește pentru al 2-lea val de mobilizare în ianuarie. Planul este de a recruta  500.000-700.000. Cei 300.000 recrutați înainte sunt deja uciși/răniți/demoralizați. Rușii încep să fie nemulțumiți de autorități – nu pot înțelege pierderile din armata lăudată”, a scris consilierul ministrului ucrainean de Interne pe Twitter.

Moscova se pregătește pentru un război de lungă durată

The Guardian scria, la începutul lunii noiembrie, că Vladimir Putin pare să fi permis viitoare valuri de mobilizare, după ce a refuzat să pună capăt unui decret care a chemat zeci de mii de ruși să lupte în Ucraina. Deși Ministerul rus al Apărării a anunțat încheierea „mobilizării parțiale” (pe care președintele a declarat-o la mijlocul lunii septembrie), activiștii ruși și mass-media au remarcat că doar șeful Kremlinului are autoritatea să facă asta.

Kremlinul merge pe o linie fină, gestionând reacția publică asupra mobilizării sale în masă și păstrând o pârghie maximă asupra rușilor care au fost deja chemați sau ar putea fi încorporați în viitor.

Decizia Moscovei pare să atingă două obiective: în primul rând, înseamnă că rușii mobilizați vor rămâne rezervă până când Putin va pune capăt invaziei Ucrainei. Și în al doilea rând, Kremlinul nu va avea nevoie de alt ordin prezidențial pentru o nouă chemare la război.