Turcia, schimbare de poziție în NATO. Ce a decis Erdogan cu privire la Putin

de: Anca Lupescu
27 06. 2022

Ankara nu se va alătura sancțiunilor antirusești ale Occidentului din cauza crizei ucrainene, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin.

Turcia nu susține sancțiunile antirusești ale Occidentului

„Ducem o politică bine echilibrată în ceea ce privește Rusia. Nu impunem sancțiuni și nu ne vom alătura acestora”, a declarat el într-un interviu acordat postului de televiziune Haberturk.

„Trebuie să ne respectăm propriile interese. Dacă toată lumea ruinează podurile, cine va vorbi atunci cu Rusia? Relațiile noastre economice cu Rusia au un astfel de caracter încât sancțiunile vor face mai mult rău economiei Turciei decât Rusiei. Avem o poziție clară în privința sancțiunilor. Occidentul nu a acceptat-o”, a adăugat el.

În februarie, președintele Vladimir Putin a declarat, ca răspuns la o solicitare a șefilor republicilor din Donbas, că a luat decizia de a desfășura o operațiune militară specială. Liderul rus a subliniat că Moscova nu are în vedere ocuparea teritoriilor ucrainene.

SUA, UE, Marea Britanie și o serie de alte state au impus sancțiuni împotriva unor persoane juridice și fizice din Rusia. De asemenea, acestea au sporit livrările de arme către autoritățile ucrainene.

Kalin a mai spus că marți, la Madrid, va avea loc un summit al Turciei, Finlandei, Suediei și NATO, înaintea unei reuniuni la nivel înalt a NATO.

„La cererea secretarului general al NATO, marți, la Madrid, va avea loc un summit al Turciei, NATO, Suediei și Finlandei.

Președintele nostru va participa. Reuniunea va preceda un summit NATO. Participarea Turciei la acest summit nu înseamnă că renunțăm la poziția noastră”, a precizat el.

Turcia rămâne împotriva aderării Suediei și Finlandei la UE

Potrivit lui Kalin, consultările la nivel înalt vor fi precedate de o nouă rundă de discuții cu reprezentanții suedezi și finlandezi la Bruxelles.

Părțile au avut două întâlniri la Ankara și Bruxelles, dar Turcia nu a fost mulțumită de rezultatele acestora.

Autoritățile turce au anunțat în repetate rânduri că nu vor sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO dacă acestea nu vor emite garanții scrise că nu vor mai sprijini structurile teroriste, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan, Unitățile de Protecție a Poporului sirian, Partidul Uniunii Democratice Kurde și Organizația teroristă Fethullah (FETO). Aceasta din urmă este acuzată de Ankara de o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016.