Trump, noi probleme cu legea, înainte de campania electorală. Acuzații de fraudă fiscală

de: Anca Lupescu
09 12. 2022

Compania imobiliară a lui Donald Trump a fost condamnată marți pentru că a pus în aplicare o schemă infracțională de 15 ani de fraudă fiscală, ceea ce sporește dificultățile juridice cu care se confruntă fostul președinte american în timp ce își va relua campania electorală pentru funcția de președinte în 2024.

Donald Trump, implicat într-un alt scandal

Trump Organization – care administrează hoteluri, terenuri de golf și alte proprietăți imobiliare în întreaga lume – a fost găsită vinovată de plata cheltuielilor personale pentru directorii de top, inclusiv pentru fostul director financiar Allen Weisselberg, și de emiterea de cecuri de bonusuri pentru aceștia ca și cum ar fi fost contractori independenți.

Compania riscă amenzi de până la 1,6 milioane de dolari, după ce a fost condamnată pentru toate acuzațiile, inclusiv pentru conspirație în vederea fraudării autorităților fiscale, conspirație și falsificare de documente comerciale. Trump nu a fost acuzat în acest caz.

Judecătorul Juan Merchan, care a prezidat procesul în instanța de stat din New York, a stabilit data sentinței pentru 13 ianuarie.

Deși nu se așteaptă ca amenda să fie semnificativă pentru o companie de mărimea Organizației Trump, condamnarea ar putea complica capacitatea acesteia de a face afaceri.

Directorul financiar, martor al guvernului

Weisselberg, în vârstă de 75 de ani, a depus mărturie în calitate de martor principal al guvernului în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției care prevede o pedeapsă de cinci luni de închisoare.

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, al cărui birou a instrumentat cazul, a calificat verdictul drept „foarte corect”.

„Companiile fostului președinte sunt acum condamnate pentru infracțiuni”, a declarat Bragg în tribunalul din New York după verdict, vorbind despre Trump Corporation și Trump Payroll Corporation, cele două unități ale Organizației Trump care au fost condamnate.

Întrebat dacă regretă că nu l-a acuzat pe Trump în acest caz, Bragg nu a răspuns. El a declarat că ancheta biroului în cazul lui Trump continuă.