Traian Băsescu vrea revizuirea sentinței de colaborator al Securității

Traian Băsescu vrea revizuirea sentinței de colaborator al Securității

Fostul președinte Traian Băsescu a cerut ca sentința de colaborator al fostei Securități să fie revizuită. El a făcut cererea în instanță, iar Curtea de Apel a programat primul termen în luna octombrie a acestui an.

Băsescu vrea revizuirea etichetei de „securist”

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 23 martie, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizia a fost definitivă, iar unul dintre efectele sale a făcut ca fostul șef de stat să își piardă beneficiile care decurg din calitatea de președinte.

ÎCCJ a menținut decizia primei instanțe și a respins ca nefondat recursul.

 „Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi, pronunțată miercuri.

Fostul președinte a spus că se va adresa CEDO

Între timp, fostul șef de stat a spus că va face demersurile legale la CEDO.

Conform CNSAS, cât timp a colaborat cu Securitatea, Traian Băsescu a dat informaţii prin care se denunţau activităţi împotriva regimului lui Ceaușescu. El informa despre intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.

După pronunțarea deciziei din septembrie 2019, fostul șef al statului a vorbit despre sentința care nu era definitivă. 

Este o decizie a judecătorului, nu pot să o contest decât legal, ca om care a ținut la construcția unui sistem de justiție.

Deci voi contesta decizia la Înalta Curte. Am spus că nu am colaborat cu Securitatea, pentru că eu știu ce am făcut.

Nu cred că ce am făcut eu poate fi etichetat ca fiind colaborare cu Securitatea, mai ales că este vorba de documente din Institutul de Marină, iar instituția care se ocupa de noi erau Contrainformațiile militare, despre care recunosc că la 21 de ani habar n-aveam că sunt parte a Securității” a declarat Traian Băsescu pentru Digi24, la vremea aceea.