30 iun. 2022 | 11:15

Traian Băsescu atacă la CCR legea care l-a lăsat fără vila de protocol și protecție SPP. Fostul președinte își vrea privilegiile înapoi

ULTIMA ORĂ
Traian Băsescu atacă la CCR legea care l-a lăsat fără vila de protocol și protecție SPP. Fostul președinte își vrea privilegiile înapoi

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a atacat la Curtea Constituţională (CCR), prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor șefi de stat, respectiv vila de protocol de la RA-APPS şi dispozitivul de protecţie al SPP.

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis cererea lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile, dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu Securitatea. Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care politicianul a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retrasă paza.

Fostul președinte este nemulțumit că a rămas fără vila de protocol și protecție SPP

Fostul lider de la Cotroceni a pierdut, în primă instanţă, procesul, dar a obţinut din partea CAB sesizarea Curţii Constituţionale. Dacă judecătorii de la CCR declară neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile cerute.

Potrivit judecătorului Amer Jabre, care a dispus sesizarea Curții, există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, . Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei de judecată.

ÎCCJ l-a declarat colaborator al Securității

La 23 martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, prin sentință definitivă, că Traian Băsescu a colaborat cu Fosta Securitate. În urma verdictului, fostul președinte a pierdut privilegiile prezidențiale, printre care și indemnizația lunară (de 75% din cea pe care o primește Președintele în funcție).

Art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001 prevede că „nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.