Toți românii cu centrale termice de apartament trebuie să afle: anunțul a fost făcut, se schimbă legea

Toți românii cu centrale termice de apartament trebuie să afle: anunțul a fost făcut, se schimbă legea

Deja de câteva luni, se vehiculează introducerea unei interdicții legate de centralele termice de apartament. Ministrul Mediului a promis că aceasta ar trebui să devină literă de lege în ianuarie – februarie 2022. Acum avem mai multe detalii.

La finele anului trecut, ministrul Mediului a atras atenția asupra unei inițiative legate de interzicerea centralelor termice de apartamente în blocurile noi. Explicația din spatele acestui proiect avea legătură cu protecția mediului și cu faptul că racordarea la o centrală de bloc sau la un sistem central de termoficarea este mai puțin poluantă. Indiferent care este opinia ta pe marginea subiectului, în Cluj, primarul Emil Boc a implementat deja o astfel de dispoziție. Conform deciziei Consiliului Local, în blocurile cu mai mult de șase apartamente, este interzisă instalarea de centrale termice în fiecare locuință.

Ce se întâmplă centralele termice de apartament în România, de când

Într-o intervenție la Europa FM, ministrul Mediului a atras atenția asupra faptului că, în următoarea perioadă, vrea să introducă proiectul de lege pentru interzicerea centralelor de apartament în circuitul de avizare din Parlament, în speranța obținerii susținerii din partea coaliției de guvernare. Anterior, a spus că în blocurile noi vor fi interzise centralele individuale începând cu lunile ianuarie sau februarie ale acestui an.

„Centralele de apartament existente nu pot fi afectate de nicio reglementare legală și nici retroactiv nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toți s-au debranșat și fiecare apartament are propria centrală. Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate pentru că sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun la nivel de scară sau bloc. Ele oferă exact aceeași flexibilitate la nivel de apartament. Oferă exact același confort: atât temperatura, cât și perioada pot fi setate în apartament ca și cum ai avea o centrală individuală, doar că nu este la tine în casă și este la nivel de bloc.

Poluarea este mult mai mică, poluare are loc la o înălțime mult mai mare la zeci de metri cu un tiraj forțat, iar dispersia este mult mai bună; la nivelul solului, unde circulăm, nu va genera aceeași poluare și intrăm în rândul statelor civilizate unde lucrurile sunt organizate. În cazul unei case individuale, acolo se va merge în continuare pe centrale individuale. Săptămâna viitoare o să prezentăm o variantă de text de lege coaliției în următoarea ședință a coaliției și dacă acest lucru se susține și la nivelul coaliției, putem să intrăm pe un circuit de avizare. În primăvară. Nu va exista retroactivitate nu se va aplica pentru proiectele care sunt deja în dezvoltare – care au fost începute, care au deja certificatul de urbanism emis”, a spus ministrul Mediului.

Citește și: