Toți românii cu acest card vor vedea schimbarea. Se întâmplă de la 1 iulie cu banii lor, pe Revolut

Toți românii cu acest card vor vedea schimbarea. Se întâmplă de la 1 iulie cu banii lor, pe Revolut

Revolut schimbă regulile jocului peste noapte, de la 1 iulie. Toți utilizatorii serviciului vor fi nevoiți să accepte valul de schimbări sau, dacă nu sunt de acord, să-și închidă contul.

În funcție de afinitățile tale pentru tehnologie, este foarte probabil să ai un cont la Revolut. Asta nu înseamnă însă, sub nicio formă, că ești entuziasmat de ideea de a te alătura și băncii Revolut. Din păcate, începând cu 1 iulie 2022, acest gest nu va mai fi opțional. Dincolo de această particularitate care oficialii serviciului insistă că nu te va afecta cu nimic, merită să ai în vedere modul în care se schimbă relația dintre Revolut și ANAF, care sunt șansele unor popriri.

De la 1 iulie 2022, fără niciun fel de intervenție din partea ta și complet neopțional, toți clienții Revolut Payments UAB vor deveni clienți ai Revolut Bank UAB. IBAN-ul va rămâne neschimbat în urma acestei transformări, la fel și drepturile, respectiv obligațiile clientului.

Revolut și ANAF – ce se schimbă de la 1 iulie

Toți clienții Revolut vor fi primit, în următoarele zile și săptămâni, o serie de notificări legate de tranziția forțată la Revolut Bank. În teorie, această migrare este rezultatul unei fuziuni între cele două entități. „Pe data de 1 iulie, entitățile noastre europene vor fuziona și, ca urmare, toți clienții Revolut Payments UAB vor deveni clienți ai Revolut Bank UAB. De ce are loc fuziunea? De curând, ne-a fost prelungită licența bancară europeană, permițându-ne astfel să oferim servicii de plăți și de acceptare a depozitelor prin intermediul Revolut Bank UAB. Ca să putem continua să le oferim clienților noștri produse noi și interesante, fuzionăm Revolut Payments UAB cu Revolut Bank UAB”, se menționează în emailul trimis către clienți.

Pe de o parte, există câteva beneficii rezultate din această transformare. „Poți folosi contul curent să faci plăți sau să-ți ții banii, așa ca până acum. Fondurile din contul curent și, dacă e cazul, din contul de tip depozit la vedere (în limita sumei de 100.000 €) vor fi protejate de Schema de garantare a depozitelor(nr: din Lituania). Dacă folosești alte servicii sau produse oferite de Revolut Payments UAB (excluzând asigurarea), acestea vor fi furnizate de Revolut Bank UAB începând de la data de 1 iulie 2022”, după cum se menționează în aceeași informare.

De la această obligație a utilizatorilor Revolut și până la popririle ANAF mai durează. Merită reținut că transferul clienţilor şi a IBAN-urilor acestora de la Revolut IFN către Revolut Bank nu se va transpune într-o mare modificare pentru clienţi, din punct de vedere al controlului pe care Fiscul îl poate avea asupra conturilor. Cu alte cuvinte, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va întâmpina dificultăți majore să pună poprire pe conturile clienţilor Revolut. ANAF nu va avea acces la conturile individuale ale clienților Revolut Bank. Principalul argument, dacă nu era evident, ține de faptul că Revolut Bank este o entitate financiară care nu e rezidentă în România. „ANAF nu va avea acces la contul global deținut de Revolut și implicit la tranzacțiile realizate de Revolut prin acel cont”, spune unul dintre jucătorii din piaţa bancară. Una peste alta, dacă te fereai de Fisc prin intermediul Revolut, ei avea în continuare acest privilegiu.

Mai multe argumente legate de migrație obligatorie, forțată și complet nedorită de o mare parte dintre utilizatorii Revolut, am detaliat în spatele acestui link.

Citește și: