17 mai 2022 | 12:11

Toți cei care stau la bloc trebuie să știe. Cine și când poate să intre la tine în casă, care sunt sancțiunile

ACTUALITATE
Toți cei care stau la bloc trebuie să știe. Cine și când poate să intre la tine în casă, care sunt sancțiunile

Mulți români trăiesc cu impresia că, dacă sunt proprietari asupra unui apartament, nimeni în nicio situație nu are dreptul de a pătrunde în locuință, fără acordul lor. Ei bine, conform legii, acești oameni se află într-o gravă eroare, iar sancțiunile pentru ei pot fi dure. Vom explica în rândurile următoare cine poate intra în casa ta fără să-ți ceară permisiunea, care sunt situațiile justificate de lege care îi permit acest lucru și, desigur, ce pățești dacă te opui.

Conform prevederilor, Legii nr. 196/2018, tu ca proprietar al unui apartament ai obligația de a permite accesul unui membru al asociației, dacă motivul „vizitei” acestuia îl constituie realizarea lucrărilor de construcții sau reparații ori în situații de urgență.

Important de menționat este că, dacă te opui, poți fi amendat cu sume între 500 și 3.000 de lei, deoarece vorbim despre niște situații de urgență, care nu-și pot găsi rezolvarea din cauza faptului că tu nu permiți accesul în locuința ta.

Are voie să-ți intre-n casă fără să-ți ceară acordul, dar îi trebuie niște documente

Deși în situațiile anterior menționate nu e nevoie de acordul tău pentru pătrunderea în imobil, respectiva persoană are nevoie de niște documente care să justifice motivațiile în baza cărora intră în casa ta.

Astfel, „accesul în locuință se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociației de proprietari, de cinci zile (pentru construcții/reparații) sau de 24 de ore (pentru situații de urgență).

Președintele de bloc nu este singurul care are dreptul să intre în apartament în urma unei notificări. Alături de acesta, administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările pot pătrunde și ei în apartament fără acordul proprietarului, într-una dintre situațiile expuse mai sus.

Este important de reținut că refuzul proprietarului de a permite accesul în apartamentul său persoanelor menționate mai sus poate aduce prejudicii celorlalți locatari, pagube pentru care va răspunde civil și penal”, explică avocatnet.ro.

Trebuie discutată, totodată, situația în care un proprietar nu se opune efectuării acelor lucrări de urgență și nici nu îngrădește accesul președintelui în apartament. Dacă într-o astfel de situație proprietarul se alege cu anumite daune materiale, prejudiciul trebuie acoperit de către asociația de proprietari, iar banii necesari vor fi luați din fondul de reparații.