26 nov. 2022 | 14:11

Atenție, români. Detaliul de pe telefonul tău mobil care arată ca ești spionat

ACTUALITATE
Atenție, români. Detaliul de pe telefonul tău mobil care arată ca ești spionat

Știai că telefoanele mobile te spionează?! Deși este șocant, smartphone-urile moderne pot urmări orice mișcare pe care o faci. Atenție la acest detaliu care le dă de gol. O funcție adăugată la telefoane de către dezvoltatorii de la Google avertizează utilizatorii când aplicațiile le accesează camera sau microfonul. Caracteristica (introdusă în 2021) este destul de asemănătoare cu cea care există în prezent pe iPhone.

Atenție mare la telefoanele mobile! Te pot spiona fără să știi

Google avertizează milioane de utilizatori de Android când aplicațiile ar putea să-i spioneze. Noua caracteristică te face atent în momentul în care microfonul și camera au fost activate. Este foarte asemănător cu un avertisment care există deja pe iPhone. Noul indicator apare în colțul din dreapta sus al ecranului. Vei vedea o pictogramă pentru cameră sau microfon atunci când o aplicație încearcă să acceseze oricare dintre acestea. Împiedică să fii ascultat sau urmărit în timp real.

Simbolul care te avertizează că ești urmărit și ascultat

Dispozitivele Android Dispozitivele Android le spun utilizatorilor că o aplicație utilizează în prezent camera sau microfonul, aprinzând un simbol de avertizare în colțul din dreapta sus al ecranului (ca în imaginea de mai jos). Simbolul apare când microfonul și camera foto sunt pornite. Se aprinde atunci când vrei să faci poze, de exemplu, sau să înregistrezi un mesaj vocal pe WhatsAppmesaj vocal pe WhatsApp. Scopul său principal este să te protejeze de aplicațiile nesigure care te spionează fără știrea ta.

Actualizarea software-ului Android 12 (lansată în octombrie 2021) a introdus funcția Google pe telefoanele din întreaga lume. Indicatorul ia forma unei pictograme în colțul din dreapta sus al ecranului. Când o aplicație încearcă să îți acceseze camera sau microfonul, vei vedea o pictogramă pentru fiecare. Acesta împiedică să fii ascultat sau văzut prin cameră fără știrea ta.

Telefon mobil microfon activat

Ce trebuie să faci

Pentru un sentiment de siguranță, poți verifica un istoric al aplicațiilor care ți-au folosit camera, microfonul sau locația. Totodată, ai posibilitatea să vezi când sau dacă au fost activate aceste funcții. Noul tip de confidențialitate din Setări conține aceste informații.

Atenție, însă! Doar pentru că vezi o pictogramă, asta nu înseamnă că ceva este în neregulă. Instagram, de pildă, este una dintre acele aplicații care îți folosesc camera. Totuși, dacă detectezi o aplicație neobișnuită folosindu-ți camera, ar putea indica faptul că telefonul tău este spionattelefonul tău este spionat.

Potrivit specialiștilor cibernetici, au fost descoperite numeroase aplicații care accesează necorespunzător camera de pe telefoanele Android. Prin urmare, verifică permisiunile aplicațiilor în Setări, dacă ți se pare ceva suspect. Există, de asemenea, opțiunea de a limita sau bloca total accesul anumitor aplicații la microfon sau cameră.