Țara NATO care avertizează că este următoarea țintă a lui Putin. Apel disperat către Occident: „Dacă ia Ucraina, noi vom fi atacați”

Țara NATO care avertizează că este următoarea țintă a lui Putin. Apel disperat către Occident: „Dacă ia Ucraina, noi vom fi atacați”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut un nou apel pentru apărarea Ucrainei în fața Rusiei, avertizând că țara sa va fi următoarea țintă în cazul în care Kievul va cădea în mâinile lui Vladimir Putin. Șeful guvernului de la Varșovia a transmis că nu vrea un război cu Moscova. Acesta a cerut, de asemenea, mai mult sprijin pentru Zelenski, adăugând că este „singura modalitate de a evita o bătălie” cu rușii.

Avertismentul lansat de Polonia

Polonia ar putea fi următoarea țintă a Rusiei, dacă reușește să cucerească Ucraina, a scris prim-ministrul polonez într-un tabloid important. De mult timp, Varșovia avertizează Occidentul despre aparentele ambiții imperiale ale Kremlinului.

„Moartea a doi cetăţeni polonezi ne-a făcut să realizăm cât de aproape este războiul. Putin terorizează Ucraina de câteva luni. Rachetele ruse nu vizează ţinte militare, ci civili. Bombele cad în apropierea Poloniei”, a spus Morawiecki, relatează presa poloneză.

Critici pentru războiul lui Putin

Oficialul UE și NATO a reiterat că nu are informații potrivit cărora rușii ar fi planificat un atac direct, precizând că ancheta este în desfășurare. „Dar motivul principal este cunoscut, dacă nu ar fi fost războiul, dacă nu ar fi bombardarea în masă a Ucrainei, acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată. Doar Rusia este responsabilă pentru această tragedie”, a precizat prim-ministrul polonez.

Dacă Ucraina este cucerită, Rusia își va îndrepta agresiunea asupra Poloniei

Potrivit lui Mateusz Morawiecki, „există o modalitate de a evita acest lucru, și anume sprijinul pentru victoria Ucrainei. Putin a arătat că este un politician nemilos, care nu se va opri pentru nimic. În cazul în care Kievul va cădea, Rusia își va îndrepta agresiunea asupra Poloniei”, a avertizat premierul.

După prăbușirea rachetei într-un sat polonez, ministrul de Externe al Letoniei, Edgar Rinkevich, a declarat că țările NATO, în special cele care au o graniță comună cu Ucraina, ar trebui să se gândească la întărirea apărării aeriene.

Invazia rusă, condamnată la scară largă

De curând, premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat Helsinki, pentru a se întâlni cu omologul finlandez Sanna Marin. Cei doi lideri au discutat chestiuni economice, dar o mare parte din conversația lor s-a concentrat pe invazia rusă a Ucrainei și cum să o contracareze.

Marin a deschis conferința de presă de la Helsinki, exprimându-și solidaritatea cu Polonia privind moartea tragică a doi cetățeni uciși într-un incident cu rachete la Przewodów. Vorbind despre războiul lui Putin, prim-ministrul finlandez a reiterat poziția Poloniei și a NATO, spunând că, dacă nu ar fi fost atacurile masive cu rachete ale Rusiei, tragedia nu ar fi avut loc.