Țara de lângă România care prelungește starea de urgență. De vină este războiul din Ucraina

Țara de lângă România care prelungește starea de urgență. De vină este războiul din Ucraina

Din cauza războiului Rusia-Ucraina, o țară aflată la granița cu România prelungește starea de urgență. Decretul va fi în vigoare atâta vreme cât agresiunea rusă continuă, a spus șeful Guvernului. Deși există temeri că această măsură creează riscuri pentru republică, Parlamentul a decis că așa este cel mai bine.

Republica Moldova a prelungit starea de urgență cu încă 60 de zile

Republica Moldova a prelungit starea de urgență, pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Parlamentul de la Chișinău a susținut propunerea guvernului, măsura primind undă verde. Pe lângă invazia vecinului său, țara de peste Prut se confruntă cu o criză energetică și trebuie să rezolve problema refugiaților.

Peste 50 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat în favoarea prelungirii stării de urgență. Numărătoarea inversă de 60 de zile, pentru care deputații au prelungit starea de urgență, va începe luni, 8 august.

Măsura este în vigoare de când a începutul războiul în Ucraina

Starea de urgență în Rep. Moldova este în vigoare de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei (24 februarie). Decretul a fost deja extins de mai multe ori. Anterior, Guvernul de la Chișinău a susținut că măsura va fi valabilă atâta timp cât războiul continuă în Ucraina, ceea ce creează riscuri pentru republică.

Astfel, începând cu 8 august, starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile. Hotărârea a fost adoptată de Parlament, la propunerea Executivului. Decizia este argumentată prin necesitatea de a oferi Comisiei pentru Situații Excepționale posibilități de a interveni prompt în asigurarea securității energetice și alimentare, în contextul războiului din Ucraina.

„Lângă noi continuă să moară oameni”

În plenul Legislativului, premierul moldovean Natalia Gavrilița a vorbit despre menținerea pericolului la adresa securității regionale și naționale: „Chiar dacă ni se pare că a trecut o veșnicie de la șocul inițial al războiului din Ucraina, din păcate, lângă noi continuă să moară oameni, mai ales copii nevinovați. Consecințele dezastruoase ale acestui război lovesc zi de zi în calitatea vieții oamenilor din întreaga lume, inclusiv a cetățenilor noștri. Mi-aș fi dorit și eu să revenim la normalitate, la pace, dar, din păcate, nici de această dată analizele pe care le avem nu prevăd încetarea războiului. Prin urmare, nu doar considerăm justificată, dar imperios necesară prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile”.

Pe durata stării de urgență, CSE va emite dispoziții pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul acestei țări.