15 aug. 2022 | 17:22

Țara care vrea să creeze o super armată. Se pregătește să lupte împotriva Rusiei

ULTIMA ORĂ
Țara care vrea să creeze o super armată. Se pregătește să lupte împotriva Rusiei

Polonia a anunțat o întărire pe scară largă a armatei sale pentru a o transforma în a doua cea mai puternică de pe continent, scrie Evropeyska Pravda. Cum își vor reforma polonezii trupele și cu ce probleme se vor confrunta?

Țara care se pregătește să lupte împotriva Rusiei

„Dacă Rusia plănuiește vreodată să atace Polonia, Kremlinul ar trebui să știe că patruzeci de milioane de polonezi din Polonia sunt gata să se ridice în arme pentru a-și apăra patria”, a declarat recent premierul polonez Mateusz Morawiecki.

El a răspuns astfel mai multor politicieni ruși care au afirmat că Polonia ar fi noua țintă pentru „denazificare”.

Amenințările constante ale rușilor, provocările de diferite tipuri și atacurile asupra obiectelor din apropierea graniței poloneze arată clar că conflictul a ajuns deja la granițele NATO. Apărarea flancului estic al alianței devine din ce în ce mai urgentă, iar guvernul polonez preferă să se bazeze nu doar pe aliații din alianță, ci și pe forțele proprii.

În aprilie, secretarul american al apărării Lloyd Austin și șeful Ministerului polonez al Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak, au convenit să colaboreze pentru a face din armata poloneză una dintre cele mai bune din Europa.

„Ne luăm foarte în serios angajamentul de a ne consolida capacitatea de apărare, iar cea mai bună dovadă în acest sens este o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, o cooperare mai strânsă cu Statele Unite și o creștere efectivă a prezenței trupelor americane în Polonia”, a comentat premierul Mateusz Morawiecki, care a dat asigurări că guvernul va face totul pentru ca armata poloneză să fie capabilă să reziste oricărui potențial agresor la granița de est.

Armata poloneză se consolidează

Într-adevăr, operațiunea specială a Rusiei în Ucraina a înrăutățit dramatic securitatea în Europa, forțând guvernele să își schimbe politicile de apărare și bugetare. Polonia nu a făcut excepție.

După începerea operațiunii speciale rusești, experții și politicienii au fost de acord că cheltuielile militare ar trebui să devină una dintre priorități.

„Cu privire la protecția patriei”, să ajungă la cel puțin 2,2% din PIB. Iar din 2023 acestea vor crește la 3% din PIB. Acest nivel al cheltuielilor pentru apărare va face ca Polonia să fie una dintre cele mai mari dintre țările membre NATO.

Cheltuielile vor fi formate din fonduri bugetare planificate pentru apărare și din fonduri extrabugetare ale Fondului de susținere a forțelor armate, al cărui statut este foarte asemănător cu cel al Fondului de contracarare COVID-19.

Fondul va fi alimentat, în special, cu venituri provenite din: sprijinul acordat trupelor străine și asigurarea de depozite, servicii militare specializate, venituri din vânzarea de bunuri, donații, moșteniri și altele asemenea.

În conformitate cu legea „Cu privire la protecția patriei”, șeful Ministerului Apărării, atunci când planifică costurile de modernizare tehnică a armatei, „ia în considerare potențialul industrial de apărare al Poloniei și costurile lucrărilor de dezvoltare în domeniul apărării statului”.

În plus, armata poloneză își consolidează potențialul prin achiziționarea celor mai moderne arme și echipamente.