Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni cu executare

Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni cu executare

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au dat sentinţa definitivă în dosarul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat, în primă instanţă, la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. CAB l-a condamnat definitv pe Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni cu executare.

Curtea de Apel București l-a condamnat pe Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni de închisoare

Fostul primar Sorin Oprescu ajunge după gratii. Judecătorii CAB l-au condamnat pe acesta la 10 ani şi opt luni de închisoare. În primă instanţă, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti îi dăduseră 5 ani şi patru luni cu executare. De asemenea, medicul rămâne fără 102.000 de lei și 9.400 de euro, mai multe case și terenuri deținute în București (strada Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).

Mită de 25.000 de euro

Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie. Potrivit legii, condamnații în vârstă de peste 70 de ani execută doar o treime din cuantumul pedepsei. Așadar, fostul edil al Capitalei va rămâne în spatele gratiilor 3 ani, 6 luni și 20 de zile. De asemenea, poate beneficia de sporuri pentru reducerea pedepsei, pentru diferite activități prestate pe durata perioadei de detenție.

Iniţial, sentinţa în dosarul lui Sorin Oprescu trebuia dată în aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet – Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu – nu au ajuns la un acord, fiind cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă. Drept urmare, dezbaterile în procesul său au fost reluate de la zero.

Ce acuzații i se aduc fostului edil al Capitalei

În mai 2019, fostul director al Spitalului Universitar de Urgență din Capitală și al Spitalului Elias a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la cinci ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia instanței de judecată a fost atacată atât de medici, care a solicitat să fie achitat, cât şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Potrivit Direcției Naționale de Anticorupție (DNA), începând cu finalul lui 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, dare şi luare de mită din sume provenite din bugetul municipalităţii bucureştene.

Citește și: