17 mai 2022 | 17:03

Poliția Română confirmă că Sorin Oprescu a fost prins în Grecia. Ce urmează să se întâmple cu fostul edil

ULTIMA ORĂ
Poliția Română confirmă că Sorin Oprescu a fost prins în Grecia. Ce urmează să se întâmple cu fostul edil

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut într-o țară europeană și se află acum în custodia autorităților de acolo. Acesta a fost prins în Grecia. Medicul a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Sorin Oprescu, prins de Interpol în Grecia

Update 20.40. Sorin Oprescu a fost dus într-o secție de maximă securitate a unui penitenciar din Atena, anunță România TV.

Update 19.52. Poliția Română confirmă că Sorin Oprescu a fost prins în Atena, unde a fugit cu două săptămâni înainte de condamnare. Potrivit IGPR, marți, 17 mai, în urma activităților investigative și de cooperare polițienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Operațiuni Speciale, Direcția de Investigații Criminale, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, în colaborare cu Centrul SELEC și polițiștii greci, coordonați de șeful ENFAST din Atena, a fost depistat, în zona orașului Atena, un bărbat de 70 de ani, urmărit internațional.

Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare, după ce, la data de 13 mai 2022, a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu și spălarea banilor.

Fostul primar al Capitalei va rămâne în custodia polițiștilor eleni până când se va decide dacă va fi extrădat sau nu în România. Urmează ca autoritățile din țara noastră sa trimită actele necesare pentru cererea de extrădare. Nu se știe cât va dura procesul de extrădare.

Știrea inițială

Sorin Oprescu, fost edil al Capitalei (2008 – 2015) și ex-manager al Spitalului Universitar de Urgență și Elias, a fost capturat de polițiști în Grecia, după ce a fugit din România înainte cu două săptămâni de condamnarea la închisoare. Este vorba de dosarul în care Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Fostul edil al Bucureștiului a fost localizat de Interpol la Atena, capitala Greciei. Conform România TV, Sorin Oprescu ar putea fi extrădat în țară de instanţele elene. Politicianul a fost prins în această dimineaţă, iar Poliţia Română a fost informată telefonic, urmând să aibă loc şi un schimb oficial de documente. Inițial, s-a crezut că a fugit în Austria. Oprescu a depus deja documentația pentru a-i fi acordat azil politic în Grecia.

Fostul edil al Capitalei a fugit din România

Oprescu a fost dat în urmărire internațională, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat, în urma condamnării definitive la 10 ani şi opt luni de închisoare. Acesta este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

„Astăzi, 13 mai 2022, în urma deciziei instanţei, Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei a pus în aplicare un mandat privind condamnarea la pedeapsa cu închisoarea de 10 ani şi 8 luni, emis pe numele unui bărbat. Acesta nu a fost găsită la domiciliu sau la adresele cunoscute, fapt pentru care a fost dispusă punerea în urmărire, fiind emis şi mandat european de arestare”, au transmis polițiștii.

Acuzații DNA de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu

Potrivit Direcției Naționale de Anticorupție (DNA), în perioada 2013 – 2015, un grup infracțional bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat. Acesta a condus Primăria Generală a Capitalei în perioada 2008 – 2015, când a fost arestat preventiv.