Șomaj tehnic, varianta războiului: câți bani primești de la stat, dacă ești trecut pe bară, la firmă

de: Mădălina Bahrim
07 04. 2022

Din cauza eventualelor perturbări pe care le-ar putea suferi mediul de afaceri din România, pe fondul războiului din Ucraina, autoritățile au fost prevăzătoare și au adoptat o nouă formă a șomajului tehnic.

Cu acest șomaj tehnic ne-am întâlnit și în pandemie, când angajații firmelor afectate de criza sanitară beneficiau de sprijin de la stat. Ei bine, acum, odată cu izbucnirea conflictului militar de la graniță, se impun noi forme de sprijin a sectorului privat, motiv pentru care autoritățile de la București au luat deja măsuri.

Cum te va ajuta statul, concret

Dacă există firme în România a căror activitate va fi afectată de ceea ce se întâmplă la graniță, statul va interveni economic. Mai exact, Guvernul tocmai a aprobat acordarea unei indemnizații din partea statului de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut în Legea bugetului, angajaților care au contractele individuale de muncă suspendate temporar din inițiativa angajatorilor.

Din fericire, din datele oficiale de care dispunem până în acest moment, mediul privat din țara noastră nu are o expunere foarte mare în Rusia sau în Ucraina, deci nu este așteptat un impact de proporții în acest sens, totuși avem industrii care ar putea avea de suferit și pentru care noua formă a șomajului tehnic se va dovedi a fi o adevărată mână de ajutor.

„Datele Guvernului relevă că unele din cele mai afectate industrii din România sunt: industria metalurgică, industria auto, industria mobilei etc., industrii care impactează la rândul lor lanțurile valorice pe orizontală și generează efecte multiplicatoare pentru clienți/furnizori. În aceste industrii este un număr mare de angajați pentru care există riscul pierderii locului de muncă (în industria metalurgică sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de persoane din aproximativ 200.000 angajate în prezent, iar în industria mobilei a fost semnalat un posibil risc pentru 1.000 de persoane), însă acestora li se adaugă lanțurile valorice pe orizontală, clienți/furnizori”, potrivit unei analize profit.ro.