07 dec. 2022 | 07:52

Se taie aceste pensii din România, este inevitabil: anunțul oficial pe care îl așteaptă milioane de pensionari

ACTUALITATE
Se taie aceste pensii din România, este inevitabil: anunțul oficial pe care îl așteaptă milioane de pensionari

Un număr mare de pensii vor dispărea din România, iar decizia pe marginea subiectului vine de la Bruxelles. Autoritățile nu mai au mult timp pentru a materializa inițiativa, chiar dacă mulți nu vor fi mulțumiți.

Eliminarea pensiilor speciale, cel puțin a unei mari părți dintre ele, nu mai poate fi amânată. Acest proces reprezintă un angajament al țării noastre din cadrul PNRR, iar Banca Mondială împreună cu oficialii Comisiei Europene supervizează îndeaproape transpunerea în realitate. În acest context, Marius Budăi a venit cu câteva mențiuni la finalul zilei de ieri.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România, de ce trebuie să dispară

Cel puțin în teorie, până la finele acestui an, pensiile speciale trebuie să dispară din România. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a vorbit la finalul zilei despre colaborare cu Banca Mondială și Comisia Europeană pentru a transpune în lege acest concept.

„Începând de ieri (luni – n.r.) am început început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem așa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiștilor Băncii Mondiale, avem după-amiază și spre seară discuții cu specialiștii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuții pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm niște date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză și un studiu de impact.

De precizat este că din discuțiile avute cu Comisia, nu suntem legați atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legați de a discuta transparent. A apreciat Comisia că am prezentat transparent. E mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”, a declarat Marius Budăi.

Deși țara noastră s-a angajat prin PNRR să elimine pensiile speciale în 2022, Budăi a ținut să menționeze că ”este posibil” ca acest lucru să nu se întâmple, chiar dacă proiectul există.

„Legea va fi cât de repede depusă în Parlament. (…) Cu siguranță nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie pentru că noi vorbim de cererea de finanțare 3. (…) Sunt incluse (pensiile militare -.n.) acolo. Am demonstrat că pensiile militare au trecut deja prin două reforme. (…) Îndeplinim toate condițiile din PNRR”, a adăugat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele