Se schimbă banii de la 1 ianuarie, se trece la moneda euro: țara vecină care ia fața României

de: Alexandru Puiu
28 12. 2022

Tranziția la moneda euro vine cu beneficii importante pentru cetățenii unei țări, pe lângă faptul că te ajută să circuli mai ușor în Europa cu banii din cont și din buzunar. Din acest motiv, încă o țară importantă va adopta banii europeni de la 1 ianuarie 2023, cu mult înaintea României.

Croația este al 20-lea stat membru al Uniunii Europene care utilizează moneda europeană, conform agenției EFE citată de Agerpres. Croația va adopta euro de la 1 ianuarie 2023, la un curs de schimb de 1 euro – 7,53450 kune. Un anunț pe marginea acestei tranziții a venit și din partea Băncii Centrale Europene.

Se întâmplă cu banii din această țară din Europa, începând cu 1 ianuarie

Croația este stat membru UE de la 1 iulie 2013 și, în mai puțin de 10 ani de la aderare, adoptă moneda europeană și renunță la kuna din ianuarie anul viitor, peste doar câteva zile. Pentru a face tranziția mai simplă, prețurile vechi din magazine nu vor pleca nicăieri momentan. ”Preţurile bunurilor şi serviciilor se vor afişa în euro şi kune până la 31 decembrie 2023”, a anunţat BCE.

Tot în scopul protejării consumatorilor, BCE recomandă să apară clar și vizibil cursul de schimb la afișarea noilor prețuri în magazine, această măsură fiind definită ca fundamentală, pentru binele consumatorilor.

Bancnotele şi monedele în kune pot fi schimbate fără niciun cost până la 31 decembrie 2023, până la maximum 100 bancnote şi 100 monede în kune per operaţiune. ”Băncile vor putea percepe un comision în cazul schimbării unui număr mai mare de bancnote şi monede”, potrivit BCE.

Vor putea să faciliteze schimbarea banilor atât băncile comerciale, Agenția Financiară (Fina), cât și oficiile poștale. Începând din ianuarie 2024, Banca Centrală Naţională a Croaţiei, Hrvatska narodna banka, va oferi servicii de schimbare a bancnotelor în kune fără limită de timp şi a monedelor până la 31 decembrie 2025. Cu alte cuvinte, banii vechi nu vor dispărea peste noapte, dar se dorește eliminarea lor treptată, cu mențiunea foarte importantă, tot din partea BCE, că această tranziție nu ar trebui să se reflecte în scumpiri, sub nicio formă.

„Dacă vreo companie încalcă această prevedere, consumatorii pot să informeze autorităţile despre creşterea nejustificată a preţurilor, iar acestea pot să impună o amendă, în vederea protecţiei consumatorilor”, avertizează BCE.