Se întâmplă cu facturile la energie ale românilor, peste noapte: cum se calculează

Se întâmplă cu facturile la energie ale românilor, peste noapte: cum se calculează

Pe lângă carburant, facturile la energie ale românilor au explodat, iar dificultățile la achitare sunt semnificativ pentru un procent semnificativ din populație. Din acest motiv, autoritățile de la București au adoptat un nou program de compensare și plafonare.

În încercarea de a explica noul mecanism de plafonare și compensare a facturilor la energie electrică impus furnizorilor, un oficial Enel a invitat la România TV. În acest context, a folosit ca referință factura la curent pentru un apartament cu trei camere în perioada 1 aprilie – 30 aprilie, pornind de la un consum de 246 kw/h.

Ce poți vedea pe factură, cum se calculează

„Acum de la 1 aprilie 2022, clienţii beneficiază doar de plafonare. Plafonarea este acordată pe baza istoricului de consum din 2021. Noua schemă cuprinde trei categorii de clienţi. În prima categorie sunt clienţii care au consum între 0 şi 100 kw/h pe lună. Pentru aceştia vom avea plafonare la 0.68 lei pe kw/h.

A doua categorie de clienţi este cea care consumă între 100 şi 300 kw/h pe lună. În cazul acestora avem plafonare la 0,8 lei. A treia categorie, clienţii care au peste 300 kw/h medie de consum lunar pe anul trecut, nu beneficiază de plafonare”, a explicat reprezentantul Enel.

Cu alte cuvinte, la fel ca în iarnă, beneficiile plafonării nu vor fi resimțite sub nicio formă de către întreaga populație a României, deși scumpirile sunt cu siguranță la nivel național. În schimb, vor fi ”sancționați” cei care au un consum mai mare, de peste 300 kw/h medie de consum lunar, mergându-se probabil de la premisa că lor le merge mai bine, dacă au mai mulți consumatori în casă. Cei mai privilegiați sunt cei cu un consum de până la 100 kw/h, dar ca să atingi acea valoare, ar trebui probabil să te rezumi la un singur televizor în casă, să-ți încarci o singură dată pe zi telefonul și să nu aprinzi becul dacă faci de mâncare seara pentru că flacăra de la aragaz ar trebui să fie suficientă.

Citește și: