17 aug. 2022 | 11:16

Se dau banii înapoi pentru acești români: de astăzi, 17 august, e oficial. Cum îți recuperezi banii dacă ai fost amendat pentru necompletarea formularului digital PLF

ACTUALITATE
Se dau banii înapoi pentru acești români: de astăzi, 17 august, e oficial. Cum îți recuperezi banii dacă ai fost amendat pentru necompletarea formularului digital PLF

Formularul PLF este actul digital de intrare în țară în timpul pandemiei. Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în România a fost introdusă în decembrie 2021 și eliminată în luna martie 2022.

Acum, românii care au plătit amenzi, în pandemie, pentru necompletarea formularului PLF vor putea, începând chiar de astăzi, să depună o cerere pentru restituirea banilor la organul fiscal local unde au domiciliul. Procedura și cererea de restituire a banilor au fost stabilite prin ordin al ministrului Dezvoltării, publicat marți în Monitorul Oficial.

Banii înapoi de pe amenzile necompletării formularului PLF

Ca referință, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei. Acest lucru s-a întâmplat după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Ca să îți iei banii de pe amenzi înapoi, trebuie să depui la organul fiscal local unde ai domiciliul, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin al ministrului Dezvoltării, o cerere de restituire.

Cererea de restituire se depune la organul fiscal local competent în format electronic, împreună cu o copie a actului de identitate. Cererea de restituire este însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele elemente:

  • numele și prenumele solicitantului
  • codul numeric personal
  • domiciliul solicitantului
  • suma și natura creanței solicitate la restituire
  • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar
  • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei

Vezi mai jos cum arată cererea de restituire a banilor pe amenda necompletării formularului PLF.