Schimbarea RCA care vizează toți șoferii români, o veste bună: ai putea să scapi de un stres teribil

Schimbarea RCA care vizează toți șoferii români, o veste bună: ai putea să scapi de un stres teribil

După ce că au avut o zi proastă și s-au implicat într-un accident rutier, doi șoferi trebuie să cadă de acord cine a fost vinovat, să completeze un formular în acest sens și să deseneze o schemă. Din fericire, lucrurile s-ar putea simplifica semnificativ în viitorul apropiat.

Un nou proiect de normă conceput de Autoritatea de Supraveghere Financiară vine la pachet cu o veste foarte bună pentru șoferi. Dincolo de inițiativa ASF, însă, mai benefic este faptul că cel puțin două firme de asigurare din România sunt gata să implementeze inițiativa. Din această toamnă, cei implicați în accidente ar putea scăpa de stresul completării formularului de constatare amiabilă, de realizarea acelui desen menit să ilustreze incidentul.

Totul pleacă de la digitalizarea interacțiunii cu RCA

Conform datelor obținute de Economica.net, mai multe firme de asigurare din România au deja pregătită soluția informatică pentru implementarea eliminării formularului de constatare amiabilă. Practic, în locul formularului pe hârtie pe care îl semnează persoanele implicate într-un accident fără victime, va exista un proces complet digital.

Eliminarea hârtiei cu pricina este o veste foarte bună pentru șoferii români, având în vedere că, anual, în România au loc câteva sute de mii de accidente pe an care implică acel document. Nu de puține ori, se ajungea la completarea sa în fața agentului de Poliție constatator, iar procesul necesita o cantitate semnificativă de timp.

Noul sistem electronic ce are mari șanse să fie implementat și în România va înlocui declarația pe hârtie și schema desenată cu o aplicație de mobil. Aceasta îți va depista locația, te va invita să faci o poză la scena accidentului și, pe lângă faptul că îți va depista locul incidentului, aparent, va fi capabilă să identifice și particularități ale modului în care a avut loc.

Dacă se va materializa acest proiect al ASF, va facilita continuare procesului de digitalizare început anul trecut cu RCA. Ca referință, tot o decizie ASF s-a aflat în spatele faptului că, în România, nu mai trebuie să prezinți asigurarea RCA pe hârtie, ci o poți face de pe telefon.

Citește și: