24 mai 2022 | 19:09

“Satul de piatră” de la capătul țării, un loc unic în România. Găzduiește o lume de legendă, fascinantă și misterioasă

ACTUALITATE
“Satul de piatră” de la capătul țării, un loc unic în România. Găzduiește o lume de legendă, fascinantă și misterioasă

România numără foarte multe locuri unice, iar dintre acestea face parte și „satul de piatră” care se află acolo unde se agață harta în cui. Află detalii despre această lume de legendă din nordul României.

Undeva pe malul Prutului, la 80 de kilometri distanță de Botoșani, este situată comuna Mitoc. Acest loc este unul care în care se poate trăi doar cu muncă asiduuă, având în vedere condițiile vitrege de aici. Cu toate acestea, locul este renumit pentru hărnicia oamenilor, dar și pentru construcțiile unice.

Satul Horia se află pe malurile Prutului, iar orice călător care ajunge pe meleagurile sale, cu siguranță va avea impresia că a intrat într-o lume de legendă și plină de mistere. Primul lucru care poate fi observat de îndată ce te afli aici, sunt casele.

Acestea parcă fac parte dintr-o cu totul altă lume, având gardurile realizate din piatră. De asemenea, în unele situații, casele sunt din același material. Acestea sunt de mici dimensiuni și prezintă acoperișuri tradiționale. Atât fundația, cât și beciurile și zidurile sunt făcute din piatră, de o frumusețe aparte.

În ultima perioadă însă, localnicii au început să îmbrace casele în tencuială, ascunzând zidurile din piatră, pentru a reda un aspect mai modern. Cu toate acestea însă, gardurile, grajdurile sau cotețele sunt în continuare din piatră.

”Aşa-i obiceiul de când lumea şi pământul aici. Lemnul se găseşte greu iar piatra-i câtă vreme în malurile Prutului. Numai harnic să fii, că-ţi faci ce vrei tu. Aşa este şi tradiţia. Cine mai ştie de când a început.”, a spus un localnic, Moș Dumitru care are peste 80 de ani.

Localnicii in varsta cunosc tehnologia construcţiei gardurilor FOTO Cosmin Zamfirache

Localnicii în vârstă din satul Horia cunosc tehnologia construcţiei gardurilor (FOTO: Cosmin Zamfirache / Adevarul.ro)

Piatra este scoasă de către localnici din malurile Prutului, iar autoritățile afirmă că întregul sat se află pe un zăcământ de piatră. Agricultura și creșterea animalelor reprezintă sursele de trai ale sătenilor. Aceștia muncesc din greu pentru a-și putea hrăni familiile.

Sătenii din Horia sunt cunoscuți ca fiind oameni ai pietrei. Mulți dintre aceștia au fost maeștri pietrari, fiind capabili să lucreze manual și doar cu câteva unele rudimentare. Această muncă, deși este una foarte grea, este cea care îi ajută să trăiască.

Horia, satul de piatră FOTO Cosmin Zamfirache

Horia, satul de piatră (FOTO: Cosmin Zamfirache/ Adevarul.ro)

„Satul de piatră” din România

Cu toate acestea, din cauza utilajelor, tot mai puțini reușesc să vândă pietrele la care depun această muncă titanică. Tehnica lor este una aparte pentru că nu utilizează liant, ci doar pun piatră pe piatră care este lăsată să se sedimenteze.

Cu toate că nimeni nu știe de unde vine acest obicei al construcțiilor din piatră, aceasta reprezintă singurul material pe care oamenii îl au la îndemână în respectiva zonă. Chiar și așa, unele persoane afirmă că ar putea fi vorba despre o tradiție ce depășește chiar și un mileniu.

Fostul specialist în etnografie, Margareta Mihalache, ar fi găsit câteva dovezi care ar arăta legătura dintre locuitorii satului Horia și cei din satele celtice din Bretania, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda. Locuitorii satului sunt de părere că această tradiție provine de la dacii care trăiau în urmă cu două mii de ani acolo.